Fondurile mutuale administrate de banci, care functioneaza asemanator cu cele de pensii, nu exceleaza la capitolul cresteri.

Printre numele mari care doresc sa intre in competitia pentru pensii (private sau obligatorii) se numara BCR, BRD-Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Bancpost, Raiffeisen, OTP Bank, MKB Romexterra, ING, AIG, Allianz-Tiriac, Aviva, Interamerican, Omniasig si Generali. Cum unele companii detin deja fonduri mutuale pe piata, se poate anticipa cum va decurge randamentul unui viitor fond de pensii administrat de aceste banci. Asta daca luam in calcul faptul ca fondurile de pensii functioneaza precum cele mutuale. Cu mentiunea ca fondurile de pensii nu pot asigura, teoretic, un randament mai mare decit cele mutuale, pentru ca fondurile de pensii sint obligate de lege sa-si limiteze plasamentele in investitii cu un grad mare de risc, ca, de exemplu, actiunile.

BCR, cea mai mare banca din Romania, detine in prezent trei fonduri mutuale: BCR Clasic, BCR Dinamic si BCR Expert. In 2006, randamentele celor trei fonduri au fost de 6,79%, 8,55%, respectiv 3,80%. In perioada 1 ianuarie-13 iulie 2007, ele sint de 3,57%, 9,78% si 19,33%. Iar in acest an Indicele Fondurilor Mutuale s-a majorat cu 11,86%. Deci putem concluziona ca doar BCR Expert a avut in acest an un randament bun. Numai ca BCR Expert este un fond pe actiuni, iar pe aceasta piata cea mai mare crestere este inregistrata de titlurile Omninvest, de 47,47%. Iar actualul fond de pensii al BCR (pensii facultative) este unul cu o expunere pe piata de capital de 10%. Deci cresterea fondului de pensii BCR se va situa intre BCR Clasic si BCR Dinamic.

Bancpost administreaza in prezent doua fonduri mutuale: Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced. In 2006, cele doua fonduri au avut urmatoarele randamente: 5,36%, respectiv 5,69%. In acest an cresterile sint de 3,31%, respectiv de 15,77%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.