25 Noiembrie 2004 , de Ioana Morovan in Business
Initiativa pentru reglementarea pietei de microcreditare, evaluata la 500 de milioane de dolari, este "pe teava" la Parlament
Un "istoric de creditare" oficial recunoscut, o siguranta mai mare a imprumuturilor si posibilitatea deducerii integrale a dobanzilor sunt numai cateva beneficii importante pe care le va aduce noua "Lege privind societatile de microfinantare". Un intreprinzator din Targu Mures vinde fructe si legume proaspete intr-o locatie cheie de pe un bulevard central al orasului. Asociatii micii firme Andrafruct SRL, Mircea, Olga si Danut Simandan, s-au gandit ca, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, ar avea nevoie de un chiosc nou care sa respecte standardele comunitare.
"Intreaga investitie a costat aproximativ 300 de milioane de lei", spune Olga Simandan. Initial, ei au apelat la o banca pentru a obtine un credit, dar au fost refuzati. Despre CHF International Romania au aflat de la Camera de Comert din Targu Mures, unul dintre partenerii CHF. In iunie 2004, li s-a acceptat solicitarea pentru un credit in valoare de 4.500 USD, pentru un chiosc nou. "Speram sa continuam colaborarea cu CHF si sa avem, intr-o zi, propria noastra bacanie", adauga Olga Simandan. CHF este una dintre institutiile de microcreditare care activeaza in Romania. Acestea au ajutat zeci de mii de intreprinzatori si au un portofoliu de creditare de peste 36 de milioane de dolari.
Cu toate astea, cele aproximativ zece organizatii de microfinantare functioneaza intr-o zona relativ "gri", nefiind reglementate decat printr-o ordonanta de urgenta referitoare la fondurile publice. In urma studiilor efectuate, potentialul pietei de microcreditare din Romania a fost estimat la 500 de milioane de dolari. Observand explozia cererii in acest domeniu, organizatiile s-au pus pe treaba: au creat "Coalitia de microfinantare", cu suport financiar de la USAID. La redactarea proiectului de lege pentru stabilirea conditiilor de functionare au colaborat si Agentia Nationala pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC) si Ministerul Economiei si Comertului. "Reglementarea cadrului necesar societatilor de microfinantare va contribui la consolidarea acestei piete in Romania si la imbunatatirea accesului intreprinderilor mici si mijlocii la finantare, stiut fiind faptul ca aceasta este una dintre principalele lor probleme", spune Traian Caramanian, consilierul presedintelul ANIMM.
Cel mai important efect al reglementarii acestui domeniu va fi obtinerea unei mai mari credibilitati a institutiilor implicate. "Microcreditele ajuta micii intreprinzatori sa creasca, ii pregatesc pentru a corespunde conditiilor bancare. Acum, imprumuturile pe care le acorda organizatiile nu sunt recunoscute ca "antecedente" de incredere de catre banci", explica Maria Doiciu, director adjunct al departamentului de microfinantare, Shorebank AdvisoryService. O data cu intrarea in vigoare a legii, bancile vor putea recunoaste "istoria de creditare" a solicitantului. Al doilea efect important va fi siguranta mai mare pentru clientii care solicita imprumuturi. "In lege se prevad anumite standarde, un capital social minim la infiintarea institutiei, controlul obligatoriu al unui auditor independent", spune Maria Sandor, director adjunct al departamentului de legislatie si reglementare, CHF International Romania. Aceasta nu numai pentru a prezenta siguranta sporita solicitantilor, dar si organismelor care finanteaza societatile de microcreditare. Bancile sau alte institutii private vor avea mai mare incredere in a aloca fonduri microfinantatorilor. "Cu toate ca Banca Mondiala prefera sa lucreze cu societatile de microcreditare, nu toate bancile sunt in tema cu acest mecanism", spune Maria Doiciu. A treia consecinta, si ea extrem de importanta, a proiectului de lege o reprezinta posibilitatea ca solicitantii de imprumuturi sa poata deduce din impozitul pe profit, integral, dobanda aferenta. Codul fiscal prevede ca numai dobanda la creditele anumitor categorii de institutii poate fi dedusa integral. "Prevederile din proiectul de lege clarifica faptul ca si institutiile de microfinantare pot beneficia de acest "tratament", explica Maria Doiciu. Problema este ca, daca proiectul de lege nu va fi adoptat anul acesta, cei aproape 20.000 de beneficiari de microcredite nu vor putea deduce echivalentul a aproximativ 400 de dolari fiecare. Aceasta suma reprezinta diferenta dintre dobanda care poate fi dedusa acum, adica numai 9%, si cea integrala, care ar putea fi dedusa o data cu intrarea legii in vigoare. Depinde cat de rapid se va "misca" proiectul intre ministere si apoi, daca va mai ajunge, inainte sau dupa alegeri, in Parlament.

Detalii despre microfinantari
Microcreditele se adreseaza firmelor mici sau microintreprinderilor care nu pot accesa un credit bancar.
Suma maxima care poate fi solicitata: 25.000 de euro. Dobanda este cea practicata pe piata.
Societatile de microfinantare acorda si consultanta pentru solicitantii de credite.
In 2004, au fost acordate aproximativ 20.000 de credite.
Piata serviciilor de microfinantare in Romania este estimata la 500 de milioane de dolari. In prezent, portofoliul total de creditare insumeaza 36 de milioane.
In Romania activeaza in prezent aproximtaiv zece institutii. O data cu intrarea in vigoare a "legii privind societatile de microfinantare" este de asteptat ca numarul acestora sa creasca.

Capital

Sursa: Capital

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Twitter

Aboneaza-te la 9AM sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului O lege care valoreaza 500 de milioane de dolari.


Ultima ora din Business pe 9AM