Din 2005, Bursa de Valori Bucuresti doreste sa devina o alternativa viabila de finantare pentru companiile comerciale si o alternativa moderna de plasare a economiilor populatiei. "Economiile trebuie puse la munca transparent, iar investitorii sa-si urmareasca zilnic valoarea si performantele portofoliului", a declarat, ieri, presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) Stere Farmache (foto), in cadrul unei conferinte organizate la Targul Privat de Vile.

In opinia sa, investitorii pe bursa nu au viziuni pe termen lung, insa aplicarea diferentiata a impozitului pe castigurile rezultate din vanzarea de actiuni pe piata bursiera va incuraja investitorii sa pastreze, timp de peste un an, actiunile detinute. Castigurile rezultate din operatiunile de vanzare de actiuni vor fi impozitate, de la 1 aprilie 2005, cu 10%, in cazul titlurilor instrainate inainte de un an de la cumparare, si cu 1% daca valorile mobiliare sunt pastrate in portofoliu peste acest interval de timp. Potrivit presedintelui BVB, multi dintre investitorii de pe piata romaneasca de capital urmaresc atingerea unui profit imediat si nu au o strategie bine stabilita pe termen mediu sau lung.

Farmache a mai spus ca scaderea inregistrata de bursa dupa anuntarea impozitarii castigurilor a fost o reactie fireasca a pietei. In ciuda fluctuatiilor de la Bursa, inregistrate in primele trei luni ale anului, valoarea medie a tranzactiilor a crescut de la circa 2,4 milioane de euro in 2004, la peste 11 milioane de euro in prezent.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.