Bruxelles-ul pune la bataie 19,2 miliarde de euro, iar Romania trebuie sa aduca "de acasa" 5,5 miliarde de euro

Premierul Calin Popescu Tariceanu si comisarul european pentru Politica Regionala, Danuta Hubner, au semnat, ieri, la Guvern, Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR) 2007-2013 (CSNR), document pe baza caruia Comisia Europeana aloca Romaniei 19,21 miliarde de euro ca fonduri structurale si de coeziune. Comisarul UE a aratat ca primele plati vor fi virate in urmatoarele zile, Romania fiind una dintre tarile membre ale Uniunii care au reusit sa finalizeze negocierile pentru majoritatea Programelor Operationale, in valoare de 15 miliarde de euro, discutiile pentru ultimele doua programe urmand sa fie incheiate pana in luna septembrie.

"Toti cei implicati stiu insa ca adevarata provocare este implementarea proiectelor si e nevoie de un mare efort ca aceasta operatiune sa fie un succes. Comisia Europeana se asteapta la o buna cooperare cu Guvernul roman pentru o corecta gestionare si un control al fondurilor UE, care sa previna aparitia unor nereguli in utilizarea bugetului comunitar", a spus Hubner. Ea a aratat ca autoritatile locale si regionale din Romania vor avea un rol important in aplicarea proiectelor. Aceeasi idee a fost mentionata si de premierul Tariceanu care a aratat ca este necesar ca autoritatile locale sa fie pregatite pentru absorbtia fondurilor UE, amintind ca expertii CE vor verifica modul in care sunt utilizate sumele.

"Cer tuturor ministrilor care au in subordine autoritati de management a fondurilor europene sa acorde atentie maxima modului in care sunt gestionate aceste fonduri", a spus Tariceanu. "Ramane acum sa facem proiecte de calitate pentru a putea cheltui acesti bani, cu o atentie deosebita pentru gestionarea corecta a fondurilor", a adaugat Tariceanu. Din suma totala, 19,21 miliarde de euro sunt fonduri alocate pentru obiectivul "Convergenta" si 0,46 miliarde de euro pentru obiectivul "Cooperare teritoriala europeana". Cofinantarea nationala pentru obiectivul "Convergenta" este estimata la aproximativ 5,53 miliarde de euro, constituita atat din surse publice (77% din totalul cofinantarii), cat si din surse private (23%).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.