In ipoteza falimentului uneia dintre primele sase banci din Romania, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar nu are posibilitatea sa compenseze pierderile deponentilor, a declarat joi Alexandru Matei, presedintele Fondului.

Primele sase banci din sistem sint BCR, BRD, Unicredit Tiriac, Raiffeisen, Alpha Bank si CEC. „Nu avem fonduri suficiente sa compensam pierderile in eventualitatea falimentului uneia dintre cele sase banci mari“, a declarat Matei.

Fondul de garantare a inregistrat, la finele anului trecut, capitaluri proprii de 685,3 milioane de lei, cu 27,84% peste soldul din 2005, iar totalul resurselor detinute acopera eventuale despagubiri simultane pentru deponentii de la 14 banci mici. Fondul, constituit din contributii ale bancilor si linii de credit puse la dispozitie de acestea garanteaza depunerile persoanelor fizice in limita a 20.000 de euro. Din resursele detinute in prezent, Fondul de garantare ar putea plati despagubiri individuale pentru 25 de banci.

In ultimul an, depozitele bancare au crescut. „O crestere salariala de 1% este echivalentul unui avans de 3,7% a valorii depozitelor“, arata buletinul semestrial al Fondului prezentat joi. Tendinta de economisire a pensionarilor este mult mai pronuntata decit in cazul angajatilor. Daca pensia creste cu 1%, depozitele inregistreaza un avans de aproximativ 6,4%.