Aprecierea puternica a leului a exercitat in luna iunie o presiune de calmare a inflatiei pana la un nivel maxim de 0,2%, compensand eventualele cresteri de preturi ale alimentelor sau de tarife ale serviciilor, estimeaza luni analistii pietei financiare, care nu exclud chiar posibilitatea deflatiei

"Cred ca inflatia din iunie va fi foarte mica, avand in vedere aprecierea leului care va avea, probabil, un impact foarte puternic in special asupra preturilor calculate in functie de cursul de schimb, cum sunt cele din telecomunicatii", a declarat economistul sef al ABN Amro Bank, Radu Craciun, citat de NewsIn. Craciun a estimat ca preturile din iunie au crescut cu 0,2% fata de luna anterioara, respectiv cu 3,86% fata de iunie 2006.

Economistul sef al ABN Amro si-a revizuit in scadere asteptarile legate de nivelul inflatiei la sfarsitul acestui an, pana la 4,00%, si a mentionat ca si-a schimbat asteptarile "pentru ca leul s-a apreciat destul de puternic".

"Ne asteptam la o inflatie de 0% in iunie, daca nu chiar o deflatie de -0,1% fata de luna precedenta, iar unul dintre motive este ca dintre preturile administrate au crescut doar cele de la transportul feroviar (CFR), care au o pondere mica in indicele preturilor de consum", a spus seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, pentru NewsIn. Un alt motiv ar fi aprecierea foarte puternica a leului care ar trebui sa influenteze foarte mult evolutia inflatiei, precum si scaderea preturilor la legume si fructe.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.