ING Bank: Euro ar putea urca la 3,45 lei in urmatoarele 12 luni Economistii ING Bank Romania estimeaza ca leul se va deprecia la 3,45 lei/euro in urmatorul an, ca urmare a incercarii bancii centrale de a tempera aprecierea monedei nationale in conditiile adancirii deficitului de cont curent si a scaderii gradului de acoperire cu investitii straine directe.

"Credem ca banca centrala este pusa pe treaba si nu va lasa piata sa supraevalueze leul, ci va impinge treptat cursul leu/euro in sus", se arata in raportul 'Local currency and debt products strategy' intocmit de economistii ING Bank.

Analistii ING cred ca interventia indirecta a bancii centrale este un joc periculos si se asteapta ca banca centrala sa intervina in mod direct in piata valutara. Acestia au estimat ca interventia BNR pare sa fi fost o incercare de a apara nivelul de 3,10 lei/euro.

"Este de asteptat ca relaxarea politicii fiscale si politica irationala salariala si de pensii sa adanceasca si mai rau dezechilibrul extern. Ca urmare, ne asteptam ca, la sfarsitul lui 2007, deficitul de cont curent sa creasca la 13,8% din produsul intern brut (PIB) si sa fie acoperit in proportie de numai 50% de investitii straine directe. In acest context, ne asteptam ca leul sa se deprecieze pana la 3,45 lei/euro in urmatoarele 12 luni", se arata in studiul economistilor ING Bank Romania.