Dealerii vorbesc si de o interventie prin intermediul BCR.

Una dintre cauzele aprecierii: neimpozitarea contului curent.

Dupa ce leul a fost cotat luni la nivelul maxim al ultimilor cinci ani si o luna fata de moneda europeana, adica la 3,1112 lei/euro, ca urmare a ordinelor de cumparare de valuta din piata interbancara moneda nationala a inceput sa piarda zilnic teren pana in jurul nivelului de 3,13-3,14 lei/euro.

BNR a lasat lichiditate in piata

Prezent ieri la reuniunea reprezentantilor Ministerului pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, viceguvernatorul bancii centrale, Eugen Dijmarescu, a afirmat, citat de Newsin, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a lasat lichiditate in piata interbancara cu scopul de a stopa aprecierea prea rapida a leului. Acesta a amintit ca banca centrala are multe mijloace prin care poate sa intervina pe piata pentru a regla cursul valutar. "In ultima saptamana am lasat lichiditate in piata, astfel incat presiunea pe leu sa se inmoaie", a explicat viceguvernatorul BNR.

Banca centrala a anulat licitatia de luni pentru depozite la o luna, prin care atrage de obicei excesul de lichiditate al bancilor, iar volumul de lei din piata interbancara a sporit suplimentar odata cu revenirea de joi in piata a unui depozit de 2,153 miliarde lei atras in urma cu o luna de BNR. Dijmarescu a mai spus ca operatorii si trezorierii bancilor comerciale sunt interesati sa afle cu ce mecanisme va actiona banca centrala, dar s-a limitat la un comentariu sec: "Transparenta are limitele ei".