Business 2 Iulie 2007 00:36
Fondul Monetar International a criticat vineri Romania privind planurile de a majora substantial pensiile, declarand ca aceasta decizie ar putea duce la amplificarea presiunilor inflationiste si la majorarea deficitului de cont curent, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

FMI critica planul Romaniei de a majora pensiile Parlamentul Romaniei a aprobat joi proiectul de lege privind majorarea aproape de doua ori a pensiilor in urmatorii doi ani. Guvernul mai intentioneaza sa reduca cu 6% nivelul contributiilor la asigurarile sociale.

"Chiar daca intelegem ca pensiile sunt mici, deciziile fiscale trebuie sa ia in calcul existanta unor limite bugetare si nu ar trebuie sa fie luate fara a analiza mediul macroeconomic", a declarat inaltul responsabil al FMI in regiune, Juan Jose Fernandez-Ansola, pentru Reuters.

"Finantarea suplimentara va fi necesara pentru a acoperi majorarea pensiilor si reducerea contributiilor la asigurarile sociale. Acest lucru va contribui la o largire semnificativa a dezechilibrelor", a adaugat acesta.

Importurile cresc intr-un ritm foarte rapid intr-o perioada in care companiile se modernizeaza si romanii incearca sa isi imbunatateasca constant standardele de viata, dupa decenii de lipsuri din perioada comunismului, afirma Reuters, iar puternica apreciere a leului afecteaza importurile, contribuind la extinderea deficitului extern la peste 10% din produsul intern brut (PIB).


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.