Leul nu mai e demult o moneda anonima. Ba am putea spune ca este chiar un fel de vedeta internationala printre investitorii care scormonesc dupa economii "emergente", cu risc moderat si randamente de top. Pe lista lor, leul este chiar in varf. Romania este membra UE, economia creste cu 7-8% pe an, dobanzile sunt inca foarte atractive, in ciuda reducerilor succesive practicate de BNR, iar riscul pentru investitori este mai mic ca niciodata. Pe scurt, tranzactiile cu lei ascund profituri nebanuite.

La 3 ianuarie 2007, 1 euro valora 3,356 RON. Ieri, euro valora 3,1661 RON

Daca din punctul de vedere al strainilor lucrurile sunt clare, am incercat sa aflam cum influenteaza un leu puternic buzunarele romanilor si conturile firmelor romanesti. Aici lucrurile nu mai sunt la fel de clare. Sigur, teoretic, o apreciere de 20% a leului fata de euro, pe o perioada relativ scurta de timp, "asortata" cu o reducere substantiala a inflatiei ar trebui sa induca o stare de relativa bunastare in societate. Preturile bunurilor de import ar trebui sa fie simtitor mai reduse, creditele in valuta mai accesibile, vacantele mai ieftine si, in general, leii ar trebui sa cantareasca simtitor mai greu in portofelul romanului. Ori nu se intampla chiar asa. Este adevarat, o serie de bunuri de larg consum din import s-au ieftinit de la inceputul anului insa este discutabil daca acest fapt se datoreaza evolutiei cursului de schimb.Este mai degraba efectul reducerii unor accize ca urmare a intrarii Romaniei in UE.

Firmele care aduc produse din import prefera de multe ori sa mentina preturile nemodificate pentru o perioada de timp, fara a tine cont de cursul de schimb. Astfel, ei se protejeaza de o eventuala inversare a trendului cursului de schimb si, in plus, castiga din aprecierea leului. Poate cea mai mare "durere" a romanului este insa pretul carburantilor. Barometru fidel al anilor lungi de devalorizare a monedei nationale, pretul la pompa nu se arata la fel de flexibil si in conditiile aprecierii leului. Unii acuza o intelegere tacita a companiilor din domeniu, altii dau vina pe cresterea cotatiilor titeiului pe plan mondial, insa, oricare ar fi adevarul, este evident ca firmele petroliere gasesc mult mai usor motive atunci cand este vorba sa creasca preturile si sunt mult mai "timide" cand vine vorba de reducerea lor.

Acelasi lucru este valabil si in cazul produselor alimentare, indiferent ca este vorba de supermarket sau de piata taraneasca. Cat despre zona imobiliara, aici intalnim un adevarat puseu inflationist care impinge preturile in sus, indiferent de "mersul" cursului.

"Puterea" leului este o buna reclama pentru investitorii straini, poleieste statistica si inspira incredere. Pentru romanul de rand insa, viata este la fel de scumpa, iar beneficiile aprecierii leului ii sunt inca destul de neclare. Nu toata lumea isi permite o vacanta in strainatate si credite in valuta...

Ilie Serbanescu, analist economic

Aprecierea e artificiala

"Aprecierea leului este cu totul si cu totul artificiala, n-are absolut nici o baza economica, nici o legatura cu economia reala. Din punctul de vedere al economiei reale, leul ar trebui sa se devalorizeze, nu sa se aprecieze. Situatia actuala aduce grave prejudicii, indeosebi pe termen lung, economiei romanesti. Producatorii, indeosebi la carburanti, sunt monopolisti, nu pot decat sa traga profitul de pe urma aprecierii leului pe care pur si simplu nu o urmeaza.

Ei fac invers: daca leul scade, atunci apreciaza ca au probleme cu acomodarea la preturile internationale. Pentru omul de rand, aparent este mai bine in momentul de fata pentru ca aprecierea ajuta Banca Nationala sa isi realizeze tintele din inflatie, dar va fi foarte rau in momentul cand explozia se va produce, si ea se va produce fara indoiala. Nu poate nimeni sa o opreasca.

In momentul in care leul va scadea, monopolistii de pe piata romanesca se vor plange ca "vai, trebuie sa crestem preturile la benzina pentru ca trebuie sa ne acomodam cu noua situatie a leului". Atunci isi vor aduce aminte ca trebuie sa acomodeze preturile interne cu cursul. Acum nu o fac. Asta ar fi acum in avantajul consumatorului, atunci cand va fi in dezavantajul consumatorului isi vor aduce aminte".

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania

Profit de termen scurt, risc mare pe termen mediu

"Daca te uiti din punct de vedere al aprecierii leului, preturile bunurilor straine sunt in scadere, fapt care accentueaza fenomenul de dezinflatie destul de pronuntat, pe de alta parte insa, acest fenomen de concurenta a bunurilor straine mai ieftine intrate pe piata romanesca, sub influenta unor bani speculativi care vin nativ in Romania, este menit sa distruga industria romaneasca. Din cate am calculat noi, acest impact al intaririi leului plus cresterile de salariu fac ca, pentru o intreprindere romaneasca, costurile sa fie cu circa 30 % mai mari. Va dati seama ca in contextul asta o intreprindere romaneasca nu mai poate supravietui si concura cu firmele similare din Vest. O serie de bunuri manufacturate din import fac ca preturile sa scada si chiar apeciabil. Cui ii va folosi dezinflatia daca intre timp firmele romanesti, vorbesc de cele care produc pentru piata interna, nu numai cele exportatoare, vor fi la pamant? Asupra omului de rand, cresterea leului, in prima faza, ii va da impresia de bunastare, in sensul scaderii preturilor, dar pe termen lung, chestiunea asta nu este sustenabila si se poate traduce intr-o criza de proportii. Ea nu este determinata de fenomene naturale de crestere a competitivitatii firmelor straine fata de firmele romanesti. Din contra, firmele romanesti devin tot mai competitive. Problema este ca exista un val speculativ care deformeaza situatia reala economica. Deci, omul de rand va profita pe termen scurt, dar risca sa platesca cu varf si indesat pe termen mediu si lung".

Radu Ghetea, presedintele CEC

O situatie conjuncturala

"Un leu puternic depinde de cat timp se mentine la un anumit nivel. In momentul actual consider ca leul este atat de puternic datorita unor situatii conjuncturale, fondurile europene, oportunitatile de investitii in Romania, capitalul speculativ, a facut ca leul sa fie puternic. Nu inseamna ca leul va fi puternic la nesfarsit, in sensul ca o sa ajunga la paritatea de un leu la un euro, 2 lei la un euro, daca merge pe trendul asta de scadere. Este o perioada conjuncturala, intr-o perioada imediat urmatoare cred ca se va ajunge la o situatie mai normala si anume leul sa se intoarca spre niste valori apropiate de adevaratul sau nivel. In acest context, sugestia mea este ca persoanele care doresc credite in valuta sa se gandesca si la o posibila situatie cand creditele luate in valuta la un nivel de 3,2 lei /euro, vor trebui rambursate cu 3,5 lei/euro sau chiar cu mai mult".

Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.