Majorarea pensiilor creeaza riscuri pentru economie Majorarea vine in ciuda avertismentelor analistilor si a observatorilor internationali potrivit carora Romania trebuie sa inaspreasca politicile fiscale pentru a preveni cresterea inflatiei, pe perioada de crestere economica, comenteaza Reuters, citat de NewsIn.

"Daca masura de majorare a pensiilor va intra efectiv in vigoare in 2008, fara o contrabalansare a acesteia cu reduceri a altor cheltuieli sau cresteri de impozite, va fi un stimul semnificativ pentru o economie care deja prezinta riscuri de supraincalzire", a declarat Andrew Colquhoun, analist al agentiei Fitch, citat de Reuters.

Parlamentul a votat, joi, modificarea legii pensiilor prin care valoarea punctului de pensie va creste, in 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, de la 31%, in prezent. Valoarea punctului de pensie ar urma sa creasca la 45% in 2009. Efortul bugetar al statului pentru majorare va fi de peste sase miliarde lei, in 2008, in conditiile in care guvernul va adopta, tot in 2008, alte doua masuri care vor diminua veniturile bugetare - reducerea contributiilor cu 6%, in 2008, precum si transferul a altor doua procente la pensiile private obligatorii. Potrivit ministerului de finante, cele doua masuri vor necesita alte sase miliarde lei.