Creditele doar cu buletinul sunt cele mai solicitate in magazinele de electrocasnice datorita procedurii rapide de acordare, potrivit unui studiu realizat de portalul Ghiseul Bancar. Desi sunt mult mai scumpe decat un credit obisnuit pentru bunuri de consum contractat la o banca, romanii prefera sa stea la coada pentru un astfel de credit.

In primul rand, acesta poate fi obtinut rapid, fara prea multa birocratie. Astfel, in magazinele de profil romanii asteapta linistiti sa le vina randul, doar cu buletinul si un formular in care sunt solicitate trei numere de telefon: de acasa, al unui prieten si de la serviciu.
Conditia principala la accesarea unui astfel de imprumut este un venit minim lunar de 2,250 milioane de lei, declarat de catre solicitant pe propria-i raspundere. Creditul doar cu buletinul asigura cumparaturi in valoare de 40 de milioane de lei, dobanda fiind inclusa.

In limita acestei sume, pot fi achizitionate, pe o perioada de sase luni, produse in valoare de 35,040 milioane de lei. Persoanele care apeleaza la aceasta metoda de finantare pe o perioada de creditare mai mare, de exemplu doi ani, pot cumpara produse de pana la 30,170 milioane de lei. Daca aleg o perioada de cinci ani, pot cumpara produse de 24,145 milioane de lei, se mai arata in studiul amintit.

Ce alegem dintre oferte?

Cele mai mari lanturi de magazine de electrocasnice din Romania, care ofera credite doar cu buletinul sunt Altex, MediaGalaxy si Flanco. Pentru a vedea care oferta este mai avantajoasa, Ghiseul Bancar a facut o comparatie intre aceste trei magazine, suma pusa in joc fiind in valoare de 20 de milioane de lei.

Astfel, la MediaGalaxy creditul poate fi luat doar prin Euroline-ERS (Bancpost), iar la Flanco doar prin Credisson. Altex ofera alternativa creditelor prin BCR si Finansbank. In privinta costurilor, la MediaGalaxy si Altex, pentru un credit de 20 de milioane de lei, doar cu buletinul, trebuie platita o rata lunara de 800.356 de lei, cu o dobanda de 25%, la care se adauga un comision de 8%. Vestea buna este ca acest credit se acorda in cateva ore. La Flanco rata lunara este de 900.000 de lei, cauza fiind dobanda si comisionul mai mari la Credisson, respectiv 27,9% dobanda pe an si 8,9% comisionul. Revenind la Altex, trebuie spus ca la acest magazin exista si varianta contractarii de credite prin BCR sau Finansbank.

Avantajul este dat de posibilitatea de a achita in avans ratele, caz in care dobanda se va recalcula si, in consecinta, va fi mai mica. La ERS rata ramane fixa pe toata perioada creditului, chiar daca se fac plati ale ratelor in avans. In plus, creditul prin BCR (pentru care ai nevoie si de o adeverinta de venit sau o copie dupa cartea de munca) are costuri aproape identice cu un credit doar cu buletinul prin ERS (in jur de 300.000 de lei). Dobanda la BCR este mult mai mica, de numai 21,9% pe an. Comisionul unic pentru creditele de pana in trei ani este de 8,2%, iar pentru creditele intre 3 si 5 ani este de 9,7 procente. Astfel ca dobanda anuala efectiva (DAE), calculata pentru un credit de 20 de milioane pe 60 de luni este de 29,96%. Ar fi si un dezavantaj. BCR aproba creditul abia in trei saptamani.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.