BNR va pastra pentru urmatoarea perioada limitele de expunere in ceea ce priveste pozitiile valutare ale bancilor, respectiv raportul maxim permis dintre riscurile asumate intr-o deviza straina pe piata interbancara si fondurile proprii, a declarat directorul Directiei Autorizare din BNR, Petre Tulin.

El a explicat ca in cadrul discutiilor cu FMI s-a pus problema ca limitele de expunere valutara sa fie mai restrictive. "Nu am fost de acord cu asemenea propuneri, dar, cel putin pentru o perioada, vom mentine aceste limite", a adaugat el. De asemenea, oficialul BNR a raspuns si unei intrebari privind ratiunea mentinerii limitelor de expunere valutara, in conditiile in care noile reglementari de adecvare a capitalului instituie cerinte de capital pentru riscul valutar. El a recunoscut ca limitarile reprezinta masuri administrative care trebuie eliminate pana la data aderarii la Uniunea Europeana. Potrivit lui Tulin, restrictia va fi ridicata in prima etapa pentru sucursalele bancilor straine, iar mai tarziu se va renunta la limite si in cazul institutiilor de credit inregistrate in Romania.

Limita in pozitia valutara a unei banci este calculata ca raport intre expunerile valutare ajustate si fondurile proprii ale unei banci. In prezent, limita individuala pentru tranzactiile intr-o deviza straina este de 10% din fondurile proprii, iar cumulat (toate expunerile in valuta) nu trebuie sa depaseasca 20% din fondurile proprii.

Sursa: Realitatearomaneasca.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.