Banca ofera de ieri credite relaxate Din toamna, va oferi si credite cu avans zero

Banca Comerciala Romana acorda, de ieri, credite persoanelor fizice, conform noilor norme de creditare, si urmeaza ca incepand cu al doilea semestru sa ofere clientilor posibilitatea contractarii de credite cu avans zero. Totodata, banca prognozeaza un impact semnificativ pe piata imobiliara ca urmare a schimbarii metodologiei.

"Implementarea normelor BCR va determina efecte pozitive la nivelul cererii, datorita cresterii segmentului de clienti care isi permit credite. Rezultatul analizelor il constituie o norma prin care pot fi acordate credite complexe, accesibile pentru circa 85% din populatia Romaniei", a declarat Dorin Cojocaru, directorul Directiei credite retail a bancii.

Din toamna, banca reduce avansul

Clientii vor putea contracta imprumuturi cu un grad de indatorare de pana la 65%, aplicat la venitul net eligibil al familiei, si aceasta depinde de profilul de risc al clientilor si de comportamentul de plata al acestora. Institutia de credit urmeaza sa introduca, in semestrul al doilea, posibilitatea contractarii de credite cu avans diferit, adica de la zero la 25%. "Reducerea avansului va fi facuta in urma procesarii datelor din piata si presupune mai multe etape: procesarea acestor date, upgradarea sistemului IT, transmitere si primire de date catre Biroul de Credit si implementarea procedurilor in cadrul BCR", a declarat Dorin Cojocaru.

Totodata, acesta a afirmat ca banca va acorda credite imobiliare cu "avans zero" abia dupa ce preturile caselor si apartamentelor se vor stabiliza. Bancherii de la BCR se asteapta ca preturile imobilelor sa creasca in continuare, deoarece noile norme interne ale bancilor permit marirea capacitatii de imprumut a clientelei, ceea ce ar putea spori cererea de imobile.

Directorul de comunicare al bancii, Cornel Cojocaru, a mentionat ca acordarea de credite fara avans sau cu un avans mai redus este asteptata inainte de ultima parte a celui de-al doilea semestru.

Cosul minim de subzistenta va fi diferentiat pe regiuni geografice

De asemenea, noile norme ale BCR prevad diferentierea cosului minim de subzistenta pe regiuni geografice si in functie de localitatea de domiciliu. Banca va accepta pentru calculul capacitatii de rambursare si veniturile a pana la patru coplatitori interni, persoane care locuiesc impreuna cu solicitantul si semneaza contractul de credit in calitate de coplatitori. Totodata, pentru imprumuturile garantate cu garantii reale, se vor accepta si pana la patru coplatitori externi, care nu locuiesc impreuna cu solicitantul.

Institutia de credit a majorat de la 10.000 la 15.000 euro suma maxima care poate fi contractata pentru un imprumut de nevoi personale fara ipoteca. Creditele acordate conform noilor norme au dobanzi incepand de la 5,8% pe an.

Totodata, BCR renunta la acoperirea cu garantii a creditului imobiliar in proportie de 133%. Astfel, in cazul creditelor de consum, gradul de acoperire cu garantii poate varia intre zero si 100%, iar in cazul imprumuturilor pentru investitii imobiliare, garantiile minime acceptate de banca sunt de 80% din valoarea imprumutului.

Banca se asteapta la dublarea vanzarilor de credite catre populatie

Banca se asteapta ca in urmatoarele luni sa inregistreze o dublare a volumului vanzarilor de credite catre populatie fata de luna mai, a spus Dorin Cojocaru. Astfel, estimarile BCR indica o medie lunara dubla a vanzarilor din trimestrul al treilea al acestui an fata de vanzarile din luna mai. BCR se asteapta, de asemenea, la o crestere a numarului de clienti cu 50% in perioada urmatoare, de la 1,2 milioane de clienti persoane fizice cat are in prezent, pana la circa 1,8 milioane, a mentionat oficialul bancii.

"Dupa ce vom incepe sa furnizam informatii pozitive la Biroul de Credit, vom putea sa acordam si credite cu avans zero, moment in care ne asteptam la o crestere medie a vanzarilor de credite de retail de trei ori fata de cele din luna mai", a adaugat acesta. El a precizat ca solicitantii de credite la BCR vor putea contracta imprumuturi in medie cu 40% mai mari decat cele pe care le puteau lua conform vechilor norme.

Dezavantajul e de partea celor cu venituri reduse

In urma mai multor simulari realizate de banca, s-a observat ca persoanele cu venituri mici vor fi influentate in mod negativ de noile norme, potrivit directorului de retail. "Cei care primesc salariul minim pe economie vor putea accesa probabil doar credite de consum, dar potentialul pentru persoanele cu venituri ridicate creste dupa implementarea noilor reglementari", a aratat Dorin Cojocaru. Totodata, acesta a mentionat ca banca a analizat "oportunitatea implementarii unor costuri diferite in functie de profilul de risc al clientului si in functie de regiune".

Normele bancii ar putea suporta noi modificari, in functie de evolutia situatiei macroeconomice a Romaniei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.