Statisticile arata ca salariul mediu net in Bucuresti este de 300 euro, iar suma medie solicitata pentru un credit ipotecar este de 40.000 euro pe 25 ani. Interesant de aflat daca bucurestenii cu venit net de 300 euro isi permit credit ipotecar si in ce valoare.

Analistii FinZoom au realizat un studiu in acest sens, iar rezultatele sunt urmatoarele: persoanele cu astfel de venituri isi pot permite un credit ipotecar in valoare medie de 12.600 euro. Luand in considerare preturile imobiliare bucurestene, aceasta suma nu ajuta prea mult persoana care are nevoie de un credit ipotecar pentru achizitionarea unei locuinte (poate doar pe cel care mai are nevoie de aceasta suma pentru completare).

Daca totusi sunt persoane interesate, trebuie sa analizeze cu atentie ofertele bancilor pentru a maximiza investitia realizata. Insa un top al primelor 5 credite ipotecare realizat pentru 12.600 euro pe o perioada de 25 ani, in ordinea celui mai mic DAE, se prezinta in felul din tabel. In coloana din dreapta este prezentata situatia codebitorilor la fiecare banca in parte, element extrem de important in sporirea sumei de bani ce poate fi obtinuta de la banca.

In situatia in care aplicantul principal ar aduce un codebitor, situatia s-ar schimba radical. Conditia de baza este ca solicitantul creditului si codebitorul/codebitorii sa figureze cu aceeasi adresa de domiciliu in actul de identitate. Sunt banci care stipuleaza clar faptul ca solicitantul creditului si codebitorii trebuie sa locuiasca si sa gospodareasca acelasi spatiu si, prin urmare, sa contribuie la bugetul familiei. Daca solicitantul creditului este casatorit, primul codebitor luat in considerare este sotul/sotia acestuia.

Daca este necesar, veniturile sunt completate cu cele ale parintilor sau socrilor aplicantului sau, de ce nu, ale copiilor. In acest punct se pune problema varstei codebitorilor, daca se aplica sau nu regula varstei solicitantului creditului. Aceasta regula prevede ca varsta maxima admisa nu trebuie sa depaseasca varsta solicitantului adunata cu perioada creditului. Insa la Banca Romaneasca si la Bancpost nu este necesar a fi indeplinita aceasta conditie de catre codebitor, ci numai de catre solicitantul principal.

La aceste doua banci insa nu este admis ca varsta codebitorului sa depaseasca varsta maxima admisa de banca la data solicitarii creditului (65 ani). Astfel, in ipoteza in care vor fi doi aplicanti ce ar avea venitul mediu net de 300 euro, suma obtinuta de la banca ar creste la 32.500 euro, situatie in care planurile de achizitie a unei locuinte pot deveni realitate, avand in vedere si faptul ca pentru aceasta suma este necesar un avans de 12.500 euro, suma totala pentru achizitia locuintei ajungand la 45.000 euro. O alta modalitate pentru cei ce vor sa obtina sume mai mari o constituie solicitarea creditului in franci elvetieni (CHF). Astfel, cu 300 euro, solicitantul poate obtine pe 25 ani aproximativ 23.000 CHF, echivalentul a 14.000 euro. Daca vorbim de doi codebitori cu venituri nete de 300 euro fiecare, creditul pe 25 ani s-ar ridica la suma de 61.000 CHF, echivalentul a 38.000 euro (superior creditului in euro de numai 32.500). Daca solicitantul totusi nu este multumit de contractarea creditului in aceasta moneda, dar l-a solicitat ca pe o masura de moment pentru obtinerea unei valori mai mari, ei bine, nu este nicio problema. Acesta poate sa schimbe creditul din CHF in valuta dorita (de regula, euro) pe baza unei cereri, numai o singura data pe perioada creditului. Solicitantului i se va reanaliza dosarul de credit si va avea de achitat un comision.

Din momentul realizarii conversiei, solicitantul va respecta "regulile" creditului in euro (dobanda, comisioane). Pentru 40.000 euro credit, care este venitul net necesar?
Si pentru acesta analistii www.FinZoom.ro au cercetat ofertele bancilor si au realizat un top al celor mai atractive 5 credite ipotecare la o valoare de 40.000 euro pe 25 ani (aranjate dupa DAE - Dobanda Anuala Efectiva.

Pentru accesarea unui credit ipotecar in valoare de 40.000 euro este necesar ca solicitantul sa aiba un salariu mediu net de 750 euro (echivalentul a 2.500 RON), sau veniturile insumate ale familiei (si codebitorilor) sa atinga aceasta valoare. Pentru accesarea creditului in valoare de 63.000 CHF (echivalent a 40.000 euro), venitul mediu net poate fi de 640 euro (echivalent a 2.150 RON). Mai multe informatii si tabele comparative generate dinamic de motorul de cautare sunt disponibile pe www.FinZoom.ro. Portalul calculeaza DAE si clasifica toate tipurile de credite: nevoi personale, nevoi personale cu ipoteca, credite imobiliare, credite ipotecare, carduri de credit (unde este calculat atat DAE la comerciant, cat si DAE la cumparator). Mai mult, www.FinZoom.ro a realizat o calculatie a DAE (dobanzii compuse) la depozite, astfel masurand gradul de rentabilitate al depunerilor efectuate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.