Potrivit studiului "100 de zile in Europa", citat de NewsIn, reglementarile tehnice, standardele privind produsele si certificare lor da batai de cap la peste 31 % din societatile participante la studiu. De asemenea, regulile concurentei (24,11%), siguranta muncii (23,6%), calitatea si siguranta produselor (21,9%), protectia consumatorului (21,73%), protectia mediului (16,64%) si proprietatea intelectuala (5,18%) sunt celelalte dificultati cu care se confrunta IMM-urile.

Intr-un clasament pe regiuni, firmele din sud-vest detin cea mai mare pondere in problemele legate de costurile cu forta de munca (84,38%), problema calitatii si sigurantei produselor este cea mai frecventa la intreprinderile din nord-est (27,07%). La IMM-urile din regiunea de sud-est predominanta este problema protectiei consumatorului (29,5%), in timp ce dificultatile in ceea ce priveste proprietatea intelectuala sunt mai intense in Bucuresti (7,62%).

Rezultatele studiului mai arata ca situatia IMM-urilor in privinta implementarii acquis-ului comunitar nu este prea imbucuratoare. in 43,75% din societati programul de pregatire este in curs de implementare, peste 40% din IMM-uri nu au inceput inca pregatirile, in timp ce in 8,06% din firme, factorii de decizie nu cunosc stadiu in care se afla. Doar in 5,34% din organizatii programul a fost implementat cu succes, iar in 1,99% programul nu decurge satisfacator.