Problemele legate de costurile cu forta de munca reprezinta principala dificultate de adaptare a IMM-urilor (52,21%) la prevederile acquis-ului comunitar, dupa integrarea Romaniei in UE, se arata intr-un studiu al Consiliului pentru intreprideri Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Potrivit studiului "100 de zile in Europa", citat de NewsIn, reglementarile tehnice, standardele privind produsele si certificare lor da batai de cap la peste 31 % din societatile participante la studiu. De asemenea, regulile concurentei (24,11%), siguranta muncii (23,6%), calitatea si siguranta produselor (21,9%), protectia consumatorului (21,73%), protectia mediului (16,64%) si proprietatea intelectuala (5,18%) sunt celelalte dificultati cu care se confrunta IMM-urile.

Intr-un clasament pe regiuni, firmele din sud-vest detin cea mai mare pondere in problemele legate de costurile cu forta de munca (84,38%), problema calitatii si sigurantei produselor este cea mai frecventa la intreprinderile din nord-est (27,07%). La IMM-urile din regiunea de sud-est predominanta este problema protectiei consumatorului (29,5%), in timp ce dificultatile in ceea ce priveste proprietatea intelectuala sunt mai intense in Bucuresti (7,62%).

Rezultatele studiului mai arata ca situatia IMM-urilor in privinta implementarii acquis-ului comunitar nu este prea imbucuratoare. in 43,75% din societati programul de pregatire este in curs de implementare, peste 40% din IMM-uri nu au inceput inca pregatirile, in timp ce in 8,06% din firme, factorii de decizie nu cunosc stadiu in care se afla. Doar in 5,34% din organizatii programul a fost implementat cu succes, iar in 1,99% programul nu decurge satisfacator.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.