Populatia ar trebui sa contracteze credite ipotecare in euro si credite de consum in lei pentru a evita riscul valutar, au aratat economistul-sef al ING Bank Romania, Florin Citu, si seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, la The Money Channel.

In mod normal, un credit ipotecar in euro pe termen lung va ajunge la scadenta in 20-25 de ani, dupa data la care Romania va adopta euro, a mentionat Dumitru. In acelasi timp, Florin Citu este de parere ca, pentru creditele de consum, "oamenii ar trebui sa nu-si mai asume riscul valutar, in primul rand prin a nu se mai imprumuta in euro, care este un prim mod de a elimina acest risc". Acesta a explicat ca, desi in acest fel se va inregistra o crestere a cererii de lei, acest lucru nu influenteaza cursul de schimb "pentru ca daca pretul este in lei, salariul e in lei si se imprumuta lei, sunt mai multi lei pe piata si atata tot, iar daca se iau lei si se folosesc in Romania nu e nicio problema cu cursul valutar".

Dumitru: Tendinta pe termen lung ramane de apreciere

Pe de alta parte, seful Departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank considera ca pe termen mediu si lung "moneda nationala se apreciaza, cel putin in termeni reali, ceea ce e bine din punctul de vedere al debitorilor in valuta. Pe termen scurt, exista riscul sa se deprecieze moneda nationala, dar tendinta pe termen lung ramane de apreciere".

La randul sau, economistul-sef al ING Bank Romania a tinut sa mentioneze ca actuala apreciere a monedei nationale este nesustenabila si "e exact ca un resort pe care il tot intinzi si la un moment ori se rupe, ori se duce inapoi". Citu a precizat ca, in cazul Romaniei, "resortul" nu se va rupe, intrucat este "elastic", dar este foarte posibila cealalta miscare, prin care cursul de schimb sa revina la valori anterioare. "E doar o problema de timp aici", a adaugat Citu.

Citu: Cursul ar putea reveni la 3,3- 3,5 lei/euro

"Aprecierea leului nu se va sfarsi foarte curand, interesul pentru moneda nationala va ramane intact vreo cateva luni, cel putin pana la sfarsitul anului. Apoi, va depinde foarte mult de nivelul dobanzilor de pe pietele nationale si internationale", a spus Citu. Acesta a estimat ca daca nivelul dobanzilor din Romania va scadea la nivelul celor din SUA, probabil cursul va suporta o revenire la un nivel in jur de 3,3- 3,5 lei/euro.

Insa, daca acesta nu va scadea, se va mentine ritmul de apreciere a monedei nationale. Dumitru a mai spus ca "daca se va produce o corectie pe cursul de schimb la un moment dat, este probabil sa ne intoarcem la nivelul din 2004", cand euro era cotat intre 39.000 si 41.000 lei vechi (echivalent cu 3,90 - 4,10 lei noi). Citu a avertizat cu privire la existenta unui risc in cazul in care "se axeaza prea mult pe politica monetara si va exista o corectie". Acesta a spus ca in acest caz, "primul lucru pe care il vom vedea, vor fi preturi mai mari". "Atunci cand mizezi pe leu, normal ca puterea de cumparare scade daca exista inflatie", a explicat economistul-sef al ING Romania.

"Trebuie sa facem inflatia sustenabila la 3%"

"Primul lucru pe care ar trebui sa-l facem in Romania, ar fi sa reducem inflatia, sa o facem sa fie sustenabila la 3%, sa eliminam riscul acesta si apoi sa incepem cu celelalte reforme", a conchis Citu. El a mai adaugat ca "aprecierea cursului intotdeauna va musca din cresterea economica intr-o economie".

Cursul afisat vineri de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste doi bani (0,70%) fata de euro, de la 3,1999 lei/euro, cat era joi, la 3,1774 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 18 iunie 2002.

BNR va interveni direct in piata doar daca aprecierea e ingrijoratoare

Banca Nationala a Romaniei nu va interveni in mod direct in piata pentru a opri procesul de apreciere a monedei nationale doar daca aceasta situatie va deveni profund ingrijoratoare, a declarat Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, prezent la Zürich, informeaza Reuters, preluata de NewsIn.

"Atat timp cat nu suntem profund ingrijorati cu evolutiile pe piata valutara nu vom interveni, politica pe care am preferat-o in ultimii doi ani", a declarat Isarescu. "Insa este prea mult sa spunem ca nu vom interveni niciodata, mai ales cand vorbim despre o economie deschisa de mici dimensiuni", a adaugat oficialul roman.