Statul si-a dublat incasarile din impozitele pe vanzarile imobiliare Potrivit datelor furnizate NewsIn de Ministerul Economiei si Finantelor, bugetul de stat si bugetele locale au incasat 257,59 milioane lei, in 2007, din impozitele pe tranzactiile imobiliare, fata de numai 123,44 milioane lei, in perioada similara a anului trecut.

Sumele obtinute de stat din impozitele pe vanzarile imobiliare sunt distribuite, din acest an, in cote de 50% la bugetele locale, 40% la bugetul de stat si 10% la bugetul Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta a guvernului, bugetul de stat ar urma sa cedeze, din 2008, incasarile din acest impozit catre bugetele locale. Proiectul prevede ca sumele colectate vor fi impartite intre bugetele locale (65%), bugetul judetului (10%) si Agentia de Cadastru (25%). Conform datelor MEF, bugetele locale au obtinut 130 milioane lei, in 2007, din aceste impozite.

In ceea ce priveste modalitatea de impozitare a vanzarilor de case si terenuri, Codul Fiscal a adus, in 2007, o abordare complet noua. Doua elemente esentiale au fost modificate: unul dintre ele vizeaza taxarea valorii de vanzare a imobilului in locul castigului obtinut in urma vanzarii, respectiv a diferentei dintre valoarea de cumparare si cea de vanzare, iar cea de-a doua impunerea tuturor vanzarilor imobiliare, indiferent de perioada de detinere. In 2006, vanzarea imobilelor mai vechi de trei ani era scutita de impozit.