O restanta in baza de date a Biroului de Credit nu inseamna neaparat stoparea accesului la finantari bancare. Lucru cert insa, prezenta in aceasta baza de date inseamna o restrictionare semnificativa a posibilitatilor de a mai contracta un imprumut bancar.

Atitudinea bancilor fata de rau-platnici variaza de la caz la caz. Daca o parte a bancilor refuza sa vorbeasca despre valoarea restantei de la care nu te mai poti califica pentru un credit, altele publica o cifra exacta. BCR, de exemplu, acorda credite si restantierilor, insa dupa o analiza care nu tine numai de valoarea inregistrata la Biroul de Credit. "Analizam mai multe aspecte inainte de a lua o decizie. Motivatia solicitantului de credit este foarte importanta. Daca, de exemplu, nu a platit ratele pentru ca a fost plecat din tara sau a fost internat si poate dovedi acest lucru cu acte, are sanse reale de a se califica pentru un credit", ne-au declarat reprezentantii BCR. O cifra pe un exemplu concret avanseaza insa si reprezentantii celei mai mari banci din Romania. "Cu o restanta de 50 de lei pe 60 de zile nu te califici, la prima vedere, pentru un credit la BCR", ne-au spus responsabilii bancii.

Mai sint institutii de credit care vorbesc despre sume precise in ceea ce priveste valoarea restantei la Biroul de Credit. La Credit Europe Bank, limita acceptata este pina la 20 de lei, iar vechimea restantei e de maximum 45 de zile. Libra Bank da credite tuturor celor care nu au restante mai mari de 40 de euro pe o perioada mai lunga de 30 de zile, in timp ce la UniCredit Tiriac si Alpha Bank vorbim despre restante de pina la 10 lei pe o perioada de pina la 10 zile. BRD accepta si ea sa acorde credite restantierilor, insa numai dupa ce solicitantul isi achita integral datoria. Tot la BRD, unii dintre clientii cu datorii sint creditati in "conditii speciale".