Monopolurile din domeniul serviciilor postale europene trebuie sa fie eliminate pana in decembrie 2010, cu doi ani mai tarziu decat termenul propus de Comisia Europeana, iar Romania si Bulgaria se vor putea alinia noilor conditii pana in decembrie 2012, potrivit Parlamentului European.

"Deschiderea totala a pietei inseamna ca operatorii nationali nu vor mai detine monopol asupra serviciilor postale pentru pachete de mai putin de 50 grame, sector pana in prezent rezervat lor. Parlamentul va vota proiectul de directiva in iulie", se arata intr-un comunicat al Parlamentului.

Legislativul european sustine ca in unele zone ale UE este necesara amanarea aplicarii noilor prevederi, pentru ca posta sa fie livrata in continuare la preturi accesibile si pentru a permite operatorilor sa se adapteze la noile conditii de piata.

Potrivit deputatilor europeni, directiva trebuie sa fie aplicata cu unele conditii, respectiv cu mentinerea "serviciului universal" - acoperirea serviciilor postale pe tot teritoriul national, la un pret accesibil - si cu respectarea regulilor privind conditiile de munca si a conventiilor colective.