Bancile vor scoate in curind pe piata obligatiuni garantate cu credite ipotecare sau titluri la fonduri mutuale in care intra creditele ipotecare.

Transformarea creditelor ipotecare in titluri tranzactionabile pe piata de capital (BVB) va incepe cel mai tirziu la inceputul anului viitor, o data cu implementarea noilor norme Basel II de catre bancile comerciale. Aceste norme vor impune multor institutii majorari de capital pentru provizionarea riscului. Asa ca, apropiindu-se deja de o masa critica de credite ipotecare, bancile vor dori sa le vinda pentru a face rost de lichiditati. Si atunci vor vinde titluri ipotecare pe bursa.

"Exista doua variante pentru ca creditele ipotecare sa intre pe bursa. O prima varianta este cea in care bancile scot pe piata obligatiuni pe care le garanteaza cu credite ipotecare date clientilor si o a doua varianta, cind toate creditele ipotecare ale unei banci sint varsate intr-un fond mutual, iar titlurile acestui fond mutual sint scoase la vinzare pe bursa. Aceste titluri sint garantate cu viitoarele incasari care vor veni o data cu plata creditelor ipotecare de catre persoanele care au apelat la astfel de imprumuturi", ne declara Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Exista insa si probleme pentru banci. Pentru ca nu se cunosc aceste titluri bazate pe credite ipotecare, ele nu sint inca atractive pentru investitorii romani, singurii interesati fiind investitorii institutionali straini. Cererea poate fi marita de firmele de asigurari, de fondurile mutuale si cele de pensii, astfel incit se poate crea o piata lichida pentru acest tip de instrumente.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.