Nemultumirea bancilor comerciale fata de procesul de avizare a normelor interne de creditare este nemotivata, deoarece conditiile pe care acestea trebuie sa le indeplineasca sunt destul de facile, a declarat guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, prezent la a 60-a editie a Scolii de vara bancare internationale, organizata la Bucuresti.

"Referitor la disputa cu bancile, unii se plang pentru lucruri mici, pentru trei calcule. Stati aici (n.r.- Scoala de vara bancara internationala) sa vedeti banci, ce inseamna Basel II, ce calcule fac ei", a spus Isarescu.

Bancherii sunt nemultumiti de faptul ca BNR nu a aprobat normele de creditare la mai multe institutii. Mai mult, acestia sustin ca, in unele cazuri, colaborarea dintre BNR si banca comerciala a ajuns intr-un punct mort. In replica, oficialii bancii centrale sustin ca vor aproba normele de creditare numai atunci cand vor fi bune.

Pana in momentul de fata, doar patru banci au primit avizul BNR privind aplicarea noilor norme de creditare: Alpha Bank, BRD, Volksbank si BCR. Circa 20 de banci au trimis BNR proiecte despre normele noi, dar unele au fost returnate de catre banca centrala, care a apreciat ca nu sunt respectate cerintele de prudentialitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.