Bancherii din Romania vor obtine profituri mai mici Printre factorii care vor afecta rata profitului se mai numara cresterea necesarului de provizioane ca efect al dinamicii creditarii si costurile legate de implementarea Acordului Basel II, se arata in ultimul raport asupra stabilitatii financiare publicat de BNR.

Potrivit acestui raport, in anul 2006 s-a realizat o consolidare a profitului net inregistrat la nivelul sistemului bancar. Pe fondul reducerii marjelor de dobanda, beneficiile institutiilor de credit s-au obtinut mai mult din volumul activitatii. Principalii indicatori de performanta financiara inregistreaza usoare deprecieri fata de perioada anterioara, insa raman la niveluri comparabile cu valorile inregistrate in tarile din regiune.

Rezultatul net agregat a inregistrat o crestere atat in termeni nominali cat si in echivalent euro. Astfel, bancile din Romania au realizat, anul trecut, un profit net de 2,2 miliarde lei (646 milioane euro), in crestere cu 10% fata de rezultatul realizat in 2005.

Profitabilitatea bancilor a fost influentata in primul rand de competitia tot mai puternica de pe piata, dar si de investitiile masive care lovesc in rata de crestere a castigurilor obtinute in sistemul bancar. Cu toate acestea, bancile romanesti continua sa obtina evolutii pozitive ale principalilor indicatori financiari comparativ cu rezultatele inregistrate in perioada similara a anului trecut.