Datoriile de sute de milioane de euro pe care rafinaria RAFO Onesti le are la bugetul de stat au trecut pana acum prin numeroase maini: de la Corneliu Iacobov sau Marian Iancu pana la controversati oligarhi rusi. Statul nu a reusit sa recupereze datoria, iar judecata celor implicati in afacerea RAFO treneaza, in pofida unor mult mediatizate arestari.

In pofida demersurilor din justitie, afacerea RAFO a mers tot timpul ca pe roate din punctul de vedere al unor indivizi care au profitat de pe urma rafinariei moldave, culminand chiar cu negocierea vanzarii din inchisoare a rafinariei in decursul anului trecut. La acea data, Jurnalul National dezvaluia ca Balkan Petroleum (BkP), firma londoneza care detine RAFO, a trecut din mainile lui Marian Iancu in cele ale avocatului bulgar Todor Batkov. Batkov este reprezentantul lui Mikhail Chernoy, un oligarh rus, care a fost izgonit din Bulgaria, fiind considerat o serioasa amenintare la adresa sigurantei nationale de catre autoritatile de la Sofia si care a fost cercetat pentru implicarea sa in acte de crima organizata.

SCHIMBaRI LA BALKAN PETROLEUM. Iata insa ca la inceputul anului, Batkov a mai facut o mutare in ceea ce priveste RAFO Onesti. El si-a dat demisia la 17 ianuarie 2007 din firma Balkan Petroleum, care, reamintim, detine 98% din rafinaria din Onesti. La fel a facut si Uri Bider, o alta interfata a oligarhilor rusi, care a demisionat in aceeasi zi. in locul lor, in firma au intrat o romanca si un austriac. Povestea pare o reluare a jocului din 2003, cand RAFO a fost preluata de Balkan Petroleum de la Corneliu Iacobov. La acea data, JN a descoperit ca directoarea Balkan Petroleum, Liana Radu, era o bucuresteanca din Colentina, care conducea o masina furata din Belgrad, Serbia, si care avea puternice legaturi cu Dan Iosif, consilierul fostului presedinte Ion Iliescu.

In prezent, o alta misterioasa romanca si-a facut aparitia in Balkan Petroleum. Documentele pe care le detinem arata ca in firma au intrat in locul lui Bider si Batkov: Lilia Braila, 29 de ani, si cetateanul austriac Nico Railianni, 39 de ani.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.