Romania va propune Uniunii Europene o lista cu 39 de denumiri geografice protejate si recunoscute pentru bauturile spirtoase, potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii. Cele mai multe bauturi sunt incluse la categoria palinca, unde sunt recunoscute 21 de produse. Printre acestea se numara Rieni Palinca de Bihor, Palinca de Zalau, cea de Calnau, de Vrancea si de Jaristea. Pe lista aprobata de minister se afla si 13 tipuri de tuica, printre care cele mai cunoscute sunt cele de Buzau, Arges si Zalau, Horinca de Maramures si Turtul de Oas.

Au mai fost recunoscute cinci vinarsuri, cum ar fi cele de Tarnave, Vaslui, Murfatlar, Vrancea si Segarcea. Lista va fi transmisa Uniunii Europene in vederea protejarii denumirilor pentru bauturi spirtoase prin inregistrarea acestora in conformitate cu legislatia europeana, dupa aderare.
In conformitate cu reglementarile europene, un produs protejat poate avea o distributie regionala, adica pot exista mai multe produse similare, in tari diferite ale Uniunii, dar acestea vor fi vandute numai pe o piata restransa.

Un produs protejat poate fi vandut si pe piata nationala si europeana. Pe piata UE poate fi comercializat un singur produs cu o anumita denumire traditionala, iar alti agenti economici, care doresc sa fabrice produsul respectiv cu aceeasi denumire, trebuie sa cumpere Licenta.

Sursa: Realitatearomaneasca.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.