"Cred ca bancile vor cobori dobinzile pina in vara la 12%-14%. Bancile n-au incotro, vor fi nevoite sa coboare dobinzile si sa cistige bani din activitatea de creditare. Asta pentru ca au lichiditati mari si noi nu mai sintem dispusi sa luam din piata banii in plus, prin operatiuni care sa incurajeze o atitudine pasiva fata de clienti a institutiilor de credit", a spus Isarescu.

In ultimele luni, apropiata deschidere a accesului liber al strainilor la depozitele in lei si cistigul masiv din jocul intre plasamentele in lei si cursul de schimb au atras in Romania deja capitaluri speculative pe care guvernatorul Isarescu le apreciaza la aproximativ doua miliarde euro.

"Tara isi deschide frontierele catre banii straini. Vom avea o abundenta de capitaluri si efectul va fi stimulativ pentru creditare", a spus Isarescu. Guvernatorul lasa sa se inteleaga ca banca centrala nu va mai ajuta bancile sa plaseze banii in vistieria ei. Acestea preferau cistiguri relativ mici, dar evitau riscul creditarii.

"Multe banci s-au obisnuit sa-si tina banii la BNR. Ei vin cu banii si vor dobinzi de 8%, eu le dau 8%. Noi sterilizam o data pe luna aproximativ 160-190 trilioane de lei, nu se mai poate. Am sterilizat echivalentul a cinci miliarde de euro pina acum. Ca sa reziste in piata, va trebui ca bancile sa-si trateze clientii cu mare atentie. Trebuie sa se intoarca spre creditare. Nu cu orice risc. Creditarea nu e o operatiune de binefacere. Exista de altfel norme precise de prudenta, care trebuie respectate", a declarat Isarescu pentru "Evenimentul zilei".

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.