Interventia inainte de termen duce la pierderi Totusi, unele banci ofera si cai de mijloc

Oridecate ori dorim sa ne plasam economiile, trebuie sa punem in balanta atat avantajele, cat si dezavantajele depozitelor la termen sau ale conturilor de economii. Astfel, desi dobanzile la depozitele la termen sunt mai ridicate fata de cele ale conturilor de economii, de multe ori suntem tentati sa renuntam la acest produs de economisire din cauza penalitatilor ce survin in urma interventiei asupra lui.

Este bine stiut faptul ca, spre deosebire de contul de economii, daca banii sunt retrasi dintr-un depozit, inainte de scadenta se vor aplica penalitati, diminuandu-se astfel castigul potential si, de asemenea, in cazul depozitului la termen nu putem depune bani ori de cate ori dorim. Unele banci din piata s-au gandit si la aceste detalii. Astfel, unele permit incasarea dobanzii pe card prin intermediul unui cont curent in care este virata aceasta, iar altele, mai nou, acorda clientului posibilitatea de a mai depune bani in depozitul la termen, fara sa perceapa comisioane.

Dobanda depozitului la termen, incasata pe card

In cazul depozitului la termen, banii sunt plasati pe perioade prestabilitate din momentul constituirii. Orice retragere de numerar inainte de scadenta este penalizata, deponentul pierzand dobanda aferenta depozitului. Totusi, depozitele cu plata lunara a dobanzii permit in schimb incasarea dobanzii aferente depozitului la termen intr-un cont curent. In general, aproape toate bancile permit ca la contul curent sa se ataseze un card de debit, insa deponentul nu va avea acces la depozitul constituit, ci doar la dobanda remunerata pe perioada depozitului.
Accesul la banii din depozit este permis la sediul bancii sau de oriunde din lume, daca se folosesc serviciile de internet banking. Acestea permit constituirea si spargerea oricand a depozitelor si virarea banilor pe contul de card.

Alimentare fara taxe

In ultima saptamana, doua banci si-au innoit oferta prin acordarea catre client a posibilitatii de alimentare a depozitelor la termen fara a percepe taxe. Astfel, Banca Comerciala Romana a anuntat ieri ca ofera posibilitatea de a alimenta depozitele la termen destinate persoanelor fizice, oricand, pe perioada de valabilitate a acestora, atat pentru depozitele deja constituite, cat si pentru cele noi, fara sa perceapa comisioane sau penalizari. Dobanda platita de banca este cu atat mai mare cu cat depozitul este alimentat cu sume mai mari. In cazul in care depozitul a fost constituit cu optiunea de capitalizare a dobanzii la scadenta, atat depozitul, cat si sumele cu care a fost alimentat pot constitui impreuna un nou depozit la termen. Astfel, clientul poate obtine o dobanda mai mare, prin incadrarea intr-o transa superioara.

Banca nu percepe comisioane pentru alimentarea depozitelor si nici in cazul retragerii de numerar dupa prima scadenta, din depozitele constituite pe o perioada de 12, 18 sau 24 de luni. Cuantumul minim al sumelor cu care pot fi alimentate depozitele la termen este de 100 lei/euro/dolari/franci elvetieni.

OTP Bank ofera promotional gratuitate depunerilor suplimentare

Spre deosebire de BCR care nu taxeaza depunerile suplimentare pentru toate depozitele din portofoliu, OTP Bank Romania ofera aceasta facilitate sub forma unei promotii valabile in perioada 8 iunie-6 iulie. Astfel, banca ofera un depozit cu scadenta unica, ce permite depuneri ulterioare pana la maturitate si o dobanda de 8% pe an pentru lei, cu conditia ca acesta sa fie constituit in perioada mentionata. Data scadenta a tuturor depozitelor constituite la OTP Bank in perioada 08 iunie - 06 iulie este data de 14 septembrie 2007, iar clientii, persoane fizice, pot face depuneri suplimentare in orice moment, sumele aditionale beneficiand de aceeasi dobanda promotionala, calculata de la data depunerii.

Pentru depozitele constituite in euro, OTP Bank Romania ofera o dobanda de 4,5% pe an. Dobanda este fixa pe toata perioada depozitului si se calculeaza la suma existenta la sfarsitul fiecarei zile, in contul clientului, fara sa fie perceput comision de retragere in ziua expirarii depozitului, potrivit datelor publicate de institutie. Depozitele la termen se pot constitui in lei si/sau euro, iar sumele minime necesare pentru constituirea acestora sunt 100 lei sau 100 euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.