Incet, incet, Adrian Sirbu isi pregateste iesirea din afacerea MediaPro. Cel putin, din pozitia de investitor

Astfel, dupa ce, anul trecut, a vindut 5% din MediaPro cu 27 de milioane de dolari, Adrian Sirbu a decis sa mai vinda inca 5 procente din "averea" sa. Cumparatorul este acelasi ca si anul trecut - Central European Media Enterprises (CME) care va achizitiona cele 5% din actiunile companiei Pro TV S.A. pentru 49,8 milioane dolari (aproape dublu fata de cit a incasat anul trecut), firma americana majorindu-si astfel participatia la 95%. Aceasta tranzactie consacra valoarea operatiunilor CME in posturile de televiziune pe care le detine in Romania la circa un miliard de dolari.

Potrivit Mediafax, fondurile obtinute vor fi investite in proiectele de dezvoltare ale grupului Media Pro, detinut de Sirbu in Romania. Compania americana, listata pe piata americana Nasdaq precum si la bursa din Praga, a anuntat, ieri, intr-o notificare transmisa autoritatilor americane de reglementare a pietei de capital, ca a incheiat acorduri de cumparare pentru noi pachete de actiuni la posturile de televiziune din Romania. CME detine in Romania posturile de televiziune PRO TV, Acasa, PRO Cinema, Pro TV International si Sport.ro, care au obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit inainte de deducerea impozitelor, de 15,13 milioane dolari, in crestere cu 30,3%, pe fondul avansului veniturilor cu aproape 32%. Veniturile CME in Romania au fost in primele trei luni de 39,34 milioane de dolari, comparativ cu 29,87 milioane de dolari in perioada ianuarie-martie 2006, potrivit raportului financiar trimestrial al companiei.

CME - peste tot

CME mai detine posturi de televiziune in Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia si Ucraina. Cehia este cea mai mare piata a companiei, cu venituri de 51,5 milioane de dolari in primul trimestru si un profit de 25,66 milioane de dolari. CME a obtinut profit la nivel operational in toate pietele pe care activeaza, cu exceptia Croatiei si Ucrainei. CME are o valoare de piata de peste patru miliarde de dolari, conform cotatiilor de pe Nasdaq.

Compania Americana, care a fost infiintata in 1994, este localizata in insulele Ber-mude, si pe linga actiunile la posturi de televiziune din estul Europei, are si birouri in Olanda si Marea Britanie. De remarcat, ca dupa tranzactia de anul trecut, Adrian Sirbu a fost numit seful pe Cehia, Slovacia si Romania al institutiilor media detinute de compania americana. Suma incasata de Adrian Sirbu din tranzactia pachetului de 5% din compania Pro TV SA majoreaza averea omului de afaceri, realizata in cea mai mare parte din businessul media, la aproximativ 150 milioane de dolari.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.