Desi cererea pe segmentul locuintelor de vacanta pe Valea Prahovei a fost destul de mare in ultimii ani, oferta de terenuri si de case este inca satisfacatoare, consultantii Eurisko estimand o crestere moderata a preturilor la aceste proprietati, cu un ritm anual de cel mult 10 - 15% fata de 15 - 20% in anii trecuti.

Casele de vacanta de pe Valea Prahovei se vor scumpi cu 10-15% anual Solicitarile inregistrate de consultantii Eurisko au venit, in special, din partea categoriilor de populatie cu venituri peste medie din orasele dezvoltate, cea mai mare cerere vizand Sinaia (Cumpatu si Furnica), Predeal (Cioplea) si zona partiilor de schi Azuga si Predeal.

Un lucru este cert insa: o locuinta de vacanta la munte poate genera un randament investitional mai mare decat una situata pe litoral, datorita faptului ca timpul anual de ocupare poate fi mai indelungat.

Locuintele individuale s-au vandut anul trecut la preturi cuprinse intre 500 - 800 euro/mp, in functie de finisaje, dotari si localizare. In ansamblurile rezidentiale noi (Ansamblul Colina Florilor - Sinaia) preturile s-au incadrat in intervalul 800 - 1000 euro/mp. Pentru vilele noi, de lux, construite pe Valea Prahovei, pretul a ajuns uneori chiar si la valori de 1250 - 1300 euro/mp.

In ultimii doi ani au fost demarate si lucrari de constructie pentru mai multe ansambluri rezidentiale de anvergura, nu numai proiecte familiale in regie proprie, ceea ce a condus si la o explozie a preturilor la terenuri in zona montana.

Analistii imobiliari ai Euroest sustin ca preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat in ultimul an de zile, in prezent un metru patrat in Sinaia si Predeal putand ajunge si la 850 de euro, la fel de mult ca in zona de nord a Capitalei.

Cererea de terenuri pe Valea Prahovei se concentraza mai mult in statiunile cunoscute ca Sinaia, Busteni, Predeal si Azuga, preturile terenurilor variand in prezent intre 500-850 euro/mp.

"Preturile terenurilor de pe Valea Prahovei se apropie de cele din Bucuresti, se incadreaza in general intre 200-450 euro/mp, iar in zonele foarte bune ajung la 850 euro/mp", sustin consultantii Euroest. Conform acestora, un teren in Busteni, la partia Kalinderu, cu o suprafata de 700 mp si toate utilitatile costa 315.000 de euro, pretul pe metrul patrat situandu-se, astfel, in marja de mijloc.

Analistii imobiliari mai spun ca goana dupa terenuri pentru dezvoltarile imobiliare de mare anvergura pe valea Prahovei se poate justifica prin faptul ca investitiile se pot amortiza in circa doi ani de zile, iar profitul este insemnat. In aceste conditii, analistul Radu Zilisteanu este de parere ca pe Valea Prahovei preturile pe metrul patrat vor fi chiar mai mari cu 45-50%, mai ales ca in aceasta zona cu potential turistic ridicat oferta nu este foarte bogata.

Casele de vacanta, concepute ca spatii specifice in ansambluri de blocuri, au creat un segment al pietei imobiliare care se afla in plin proces de maturizare datorita unei cereri din ce in ce mai bine definite si mai exigente in materie de calitate. Este si motivul pentru care, cele mai noi proiecte rezidentiale din clasa middle ridica din ce in ce mai mult standardele, oferind conditii occidentale precum piscine, centre spa, locuri special amenajate pentru sport in aer liber sau locuri de parcare gratuite.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.