Companiile romanesti iau in serios listarea actiunilor pe Bursa din Londra unde beneficiile si costurile de listare sunt mai atragatoare, in comparatie cu piata locala

Companie romaneasca, caut listare pe bursa: Londra sau Bucuresti? Costurile unei oferte publice initiale (IPO) la bursa din Londra sunt 8% din valoarea ofertei, a declarat, Cornel Fumea, director general al BRD Securities, la un seminar privind listarea companiilor pe pietele de capital straine, organizat de BRD-Group Societe Generale si firma de avocatura Salans.

Potrivit lui Fumea, principalul avantaj al atragerii de capital de la London Stock Exchange consta in faptul ca la bursa londoneza listarea se produce in aproximativ trei luni, in vreme ce la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) procedurile se inchieie intre sapte luni si un an si jumatate. "Pe piata principala din Londra ajung numai companiile de varf, insa in Romania exista un numar redus de astfel de companii. In schimb, pe piata AIM se califica un numar mai mare de firme din Romania", a adaugat Fumea.

Mai mult, Jon Edwards, senior manager al institutiei londoneze, cu responsabilitati pentru Europa Centrala si de Est, a spus ca Bursa de Valori din Londra intentioneaza sa isi dezvolte relatiile cu brokerii din Romania pentru a atrage cat mai multe companii romanesti sa se listeze.

In opinia acestuia, mai multe firme din Europa Centrala si de Sud-Est iau in serios listarea actiunilor la Bursa din Londra, intrucat multe din statele unde isi desfasoara activitatea au intrat in Uniunea Europeana.

La bursa din Londra listarea pe piata principala prevede vanzarea in cadrul ofertei a unui pachet de minim 25% din capitalul social, iar pe piata alternativa (AIM) neexistand vreo limita a pachetului listat.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.