Producatorul de aluminiu Alro Slatina este interesat de achizitionarea oricarei surse de energie care sa ii asigure independenta energetica in proportie de 100% si avanseaza un termen de trei ani pentru atingerea acestui scop, ne-a declarat Gheorghe Dobra, directorul general al combinatului din Slatina.

"Avem in atentie patru-cinci obiective care sa ne ajute sa ajungem la un grad de independenta energetica de 100% pana in 2010", a spus Dobra. Potrivit acestuia, compania pe care o conduce are intentia de a participa la privatizarea complexurilor Rovinari, Turceni si Isalnita, insa precizeaza ca trebuie analizata foarte atent situatia acestora pentru a vedea daca pot fi rentabilizate si ce investitii ar presupune achizitia si modernizarea lor.

Potrivit companiei, acest model este folosit deja in Franta, Canada, Norvegia, China sau Rusia, iar avantajul ar reprezenta pretul preferential la care ar urma sa fie achizitionata energia pe termen lung. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat recent ca unitatile trebuie privatizate rapid, intrucat au nevoie de fonduri de investitii de circa doua miliarde euro.

Complexurile energetice Rovinari, Turceni si Isalnita sunt formate din cate o termocentrala si mine de carbune.
Totodata, Alro are deja demarat studiul de prefezabilitate pentru constructia unei termocentrale de 1.000 MW in care sunt pregatiti sa investeasca un miliard de euro. Termocentrala va utiliza drept combustibil carbunele, care ar putea fi importat din Rusia, Ucraina, Noua Zeelanda sau Australia. Constructia unitatii ar putea dura doi ani, dupa stabilirea sursei de finantare. Compania din Slatina si-a anuntat si intentia de a face parte din consortiul care va contribui la constructia reactoarelor trei si patru de la Cernavoda si au aratat ca sunt dispusi sa finanteze cu 250 milioane euro acest proiect estimat de catre autoritati la circa 2,2 miliarde euro. In ipoteza in care vor avea castig de cauza, Alro va demara constructia unei unitati de productie langa centrala atomica ce va folosi energie produsa de reactoare.

O alta solutie luata in calcul este constructia unei termocentrale intr-o tara vecina. Chiar si achizitia unei hidrocentrale ar putea reprezenta o solutie, cu toate ca "acest lucru ar fi foarte dificil de realizat", potrivit managerului Alro.

"Avem asigurata toata energia necesara pentru acest an"

Combinatul din Slatina are deja contractata in proportie de 100% electricitatea necesara pentru acest an, chiar daca "la preturi mai mari decat ne-am fi asteptat", ne-a declarat Gheorghe Dobra. Combinatul a cumparat in repetate randuri energie de pe OPCOM la preturi considerate de catre reprezentantii acestora prea mari. Cum Alro este cel mai important beneficiar de energie electrica din Romania, cu 8% din consumul national, interesul de a deveni furnizor al combinatului este foarte mare.

"Toate companiile care sunt interesate sa privatizeze complexurile energetice ne-au intrebat daca vrem sa cumparam energie de la ele", a declarat vicepresedintele Consiliului de Administratie al Alro, Marian Nastase.
La sfarsitul lunii aprilie, Alro a anuntat ca estimeaza pentru acest an afaceri in scadere cu circa 5%, la 741,7 milioane dolari, si un profit net in stagnare fata de 2006, la 135,5 milioane dolari. Producatorul de aluminiu din Slatina a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 781,9 milioane dolari, in crestere cu 42,2%, iar profitul net s-a triplat la 134,7 milioane dolari.

Actionarii cei mai importanti ai companiei sunt grupul american Marco Industries, care detine 84,19% din actiuni, si Fondul Proprietatea, cu 9,92% din titluri.
Recent, grupul german cu activitati in domeniul energiei si gazului si-a anuntat interesul pentru aceleasi obiective "tintite" si de Alro: termocentrale, reactoarele trei si patru de la Cernavoda si o hidrocentrala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.