Oamenii s-au grabit, inca de ieri-dimineata, sa-si plateasca taxele. Asa ca s-au format repede cozi de zeci de persoane in fata ghiseelor de la Directia de Venituri, Impozite si Taxe Locale din fiecare sector al Capitalei. Pensionarii ne-au spus ca au avut de strans ban langa ban din bruma lor de pensie, de la inceputul anului pana acum, pentru a rotunji suma pentru impozit. In schimb, salariatii s-au invoit cateva ore de la locul de munca, pentru a-si rezolva aceasta problema. Salariatii din spatele ghiseelor ne-au spus ca in fiecare an se intampla la fel. Oamenii isi amintesc de obligatiile lor financiare abia in ultimele zile, pentru a nu scapa mai ales reducerea de taxa de care beneficiezi in cazul in care iti platesti impozitul pe tot anul in curs.

"Oferta" generoasa

In acest an, lucrurile stau altfel in privinta reducerii de taxa, daca ti-ai achitat impozitul pana la 15 martie. Este pentru prima oara cand reducerea ajunge la 10% din totalul impozitului achitat pentru casa, masina sau terenul pe care le ai in proprietate. Reducerea era de numai 5%, pana anul trecut. Asa se explica graba romanilor de a-si plati darile catre autoritatile locale tocmai in perioada de "oferta".
Directorul adjunct al Serviciului Public de Finante Publice Locale din Sectorul 6, Daniela Rus, ne-a declarat ca de la inceputul anului pana acum au fost zile in care incasarile de impozite au atins adevarate recorduri. "In perioada 15-23 februarie s-au incasat mai mult de trei miliarde de lei in fiecare zi.

Bonificatia de 10% i-a incurajat pe oameni sa-si plateasca obligatiile catre autoritatile locale", ne-a spus interlocutoarea noastra. Un simplu calcul arata ca cel care isi achita obligatiile pana la 15 martie poate face o economie de pana la 200.000 de lei.

Incasari-record

Statistica ne spunea ieri ca numai in sectorul 3 al Capitalei isi achitasera impozitele si taxele locale, de la inceputul anului pana acum, peste 140.000 de oameni, ceea ce inseamna ca s-au incasat mai mult de 113 miliarde de lei. Si aici este vorba numai de persoanele fizice. Pe de alta parte, trebuie spus ca lumea poate sa plateasca taxa locala si pe trimestre, dar asta inseamna ca nu mai beneficiaza de acea reducere de 10%. Tot azi expira si termenul pana la care se poate achita impozitul pe primul trimestru din acest an. Cine a depasit acest termen va fi "taxat", de maine incolo, cu o penalizare de 0,5% pe luna.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.