Valoarea Petrom a scazut ieri pe bursa cu 433 de milioane de euro dupa anuntul inchiderii rafinariei Arpechim. Concurentii Petrom au precizat ca sunt pregatiti sa majoreze livrarile de carburanti daca piata o va cere

Cine castiga si cine pierde din inchiderea Arpechim Petrom a fost cel mai tranzactionat emitent in sedinta Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si a inchis in scadere cu 4,72%, pierderea venind dupa ce compania a anuntat ca a inceput procedurile de inchidere temporara a rafinariei Arpechim. Actiunile Petrom Bucuresti (SNP) au coborat cu 4,72%,de la 0,53 lei pana la 0,505 lei, pe fondul unor schimburi de 5,83 milioane lei, fiind cel mai tranzactionat titlu din piata.

Actiunile Petrom au pierdut 0,0250 lei, ceea ce la 56,664 milioane de actiuni se transpune printr-o pierdere de aproximativ 433 milioane de euro (432,99 milioane euro). "Scaderea cotatiei la SNP Petrom a inceput inca de la debutul sedintei, pe fondul anuntarii inceperii operatiunilor de inchidere a rafinariei Arpechim", a declarat, citat de NewsIn, Bogdan Ceuca, directorul sucursalei Bucuresti a casei de brokeraj Transilvania Capital. In schimb, titlurile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au castigat 1,22%, de la 0,0899 lei pana la 0,091 lei, pe fondul unor tranzactii de 718.426 lei.

In plus, Oltchim estimeaza pierderi lunare de 30 milioane euro dupa inchiderea Arpechim, care va provoca in lant inchiderea a mai mult de jumatate din activitatea combinatului din Ramnicu-Valcea. "Cele doua combinate, Arpechim si Oltchim, depind unul de celalat. Inchiderea rafinariei va duce la inchiderea a mai mult de jumatate din activitatea Oltchim. Daca inainte aveam o cifra de afaceri lunara de 60 de milioane de euro, acum o sa avem sub 30 de milioane de euro", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Oltchim, Costantin Roibu.

Potrivit directorului general al Oltchim, combinatul cumpara de la rafinarie etilena si propilena pentru prelucrare, iar cum transportul etilenei este interzis pe calea ferata, iar pe plan european exista o criza majora a acestui produs, compania din Ramnicu-Valcea va inregistra pierderi si reduceri de activitati.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.