Agentii imobiliari ridica pretul apartamentelor cu 10-20% Piata este practic invadata de o oferta imobiliara falsa, care duce la supralicitarea preturilor, a declarat directorul general al site-ului magazinuldecase.ro, Matei Malos. Oferta reala de imobile scoase la vanzare, calculata pe baza anunturilor unice promovate de proprietari in media, s-a ridicat in 2006 la aproximativ 42.000 de locuinte in Bucuresti si nicidecum la aproximativ 720.000 de imobile cum aratau agentiile imobiliare, a adaugat reprezentantul site-ului.

"Daca analizam numarul ofertelor din piata ar rezulta ca agentiile imobiliare tranzactioneaza intreg Bucurestiul o data pe an, adica fiecare proprietar isi scoate casa la vanzare macar o data, insa realitatea este cu totul alta. Agentiile imobiliare de cartier, singurele care ofera de fapt servicii pe segmentul rezidential low si medium, indica o supra-saturatie a pietei, iar competitia acerba dintre acestea iese in evidenta prin avalansa de oferte false cu care inunda toate media", potrivit datelor unui studiu intern al firmei.

Reprezentantii magazinuluidecase.ro mai spun ca o alta cauza a prezentei ofertei false poate fi explicata insa si prin lipsa raspandirii serviciilor imobiliare pe baza de exclusivitate, prin care un agent imobiliar ar avea siguranta ca doar el reprezinta un client. "Inregistram o restrictionare a accesului publicului larg in conditiile in care piata ofertelor imobiliare este dominata de oferte false. Informatia reala este confiscata de agentiile imobiliare, acestea utilizand programe software care colecteaza toate anunturile din media, elimina anunturile altor agentii si ulterior le distribuie lor doar noile anunturi provenite de la proprietari", au mai spus reprezentantii magazinuldecase.