Rafinaria Arpechim din Pitesti, care asigura jumatate din productia de carburanti a Petrom, prezinta risc de explozie si va fi inchisa pentru sase luni.

Rafinaria Arpechim Pitesti care apartine Petrom isi inceteaza activitatea pentru sase luni, iar autorizatia de mediu va fi suspendata in aceasta perioada din cauza nerespectarii obligatiilor de mediu conform cerintelor UE.

Autorul actului de suspendare, directorul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Pitesti, Marius Stanca, a precizat ca suspendarea are caracter executoriu. "Astazi, o comisie de mediu se va deplasa la Arpechim pentru intocmirea unui proces-verbal prin care rafinaria se obliga sa conserve materiile prime in termen de cinci-zece zile. Rafinaria isi inceteaza activitatea, singurele masuri permise fiind cele de punere in aplicare a celor doua obligatii asumate in autorizatia de mediu: modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru produsele petroliere volatile si inchiderea haldei de deseuri acrilo-nitril si a haldei noi de namol biologic", a precizat Stanca.

Oficialul de mediu a adaugat ca grupul austriac OMV, actionarul majoritar, nu si-a respectat planul de actiune cu termen de finalizare pe 31 decembrie 2006, desi s-au purtat patru negocieri. "Ultima constatare de nerespectare a masurilor de mediu pe care am facut-o pe teren a fost vineri, 25 mai. Am cerut suspendarea autorizatiei de mediu pentru ca exista un risc maxim de explozie", a explicat Stanca. Pentru respectarea masurilor de suspendare a activitatii rafinariei Arpechim va fi responsabila Garda de Mediu.

"In aceste sase luni ne vom asigura ca Arpechim rezolva problema. Daca nu, autorizatia de suspendare va fi transformata in una de anulare. In plus, orice incercare de reluare a activitatii in aceasta perioada inseamna intocmire de dosar penal", a spus directorul Garzii de Mediu Pitesti, Emilia Dumitrescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.