Relatiile comerciale romano-ruse au dat dintotdeauna batai de cap Bucurestiului, din cauza marelui deficit alimentat de importurile energetice. Acum, Guvernul Romaniei considera ca a sosit momentul ca schimburile economice cu vecinii de la Rasarit sa se revitalizeze, atat prin atragerea unui numar mai mare de investitori rusi in tara noastra, cat si prin promovarea agresiva a produselor autohtone pe piata Rusiei.

Guvernul Romaniei considera ca relatiile economice romano-ruse pot fi impulsionate, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, atat prin atragerea mai multor investitori rusi, cat si printr-o promovare mai agresiva a exporturilor romanesti pe marea piata de la Rasarit.

"Atat Romania, cat si Federatia Rusa se afla la un moment de rascruce: de la 1 ianuarie 2007 noi am aderat la Uniunea Europeana, iar Rusia este pe cale sa devina membra a Organizatiei Mondiale a Comertului. Acest lucru este de natura sa impulsioneze dezvoltarea relatiilor noastre comercial-economice", a declarat Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru Comert. El a precizat ca Departamentul pentru Comert din cadrul Ministerului
pentru Intreprinderi Mici, Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale abordeaza relatia cu Federatia Rusa pe doua mari directii, pornind de la necesitatea echilibrarii balantei comerciale: atragerea investitorilor rusi si promovarea intereselor Romaniei in regiunile Rusiei.

"Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana face mai atractiva tara noastra pentru investitiile din Rusia, avand in vedere ca investitorii vor produce marfuri in UE, cu libera circulatie in celelalte 26 de tari membre. Actiunile intreprinse de Guvernul Romaniei in directia imbunatatirii mediului de afaceri si investitional vor atrage tot mai multi investitori rusi pe piata romaneasca, care vor produce bunuri, generand exporturi, inclusiv pentru piata rusa. In abordarea pietei rusesti, Departamentul de Comert Exterior porneste de la caracterul federal al Rusiei.

Se impune o promovare mai agresiva a intereselor economice romanesti in alte regiuni ale Rusiei, in afara capitalei Moscova", a subliniat Winkler. Prin sistemul de promovare a exporturilor administrat de ministerul de resort - participarea la targuri si expozitii internationale, organizarea de misiuni economice - Guvernul doreste ca firmele romanesti sa reuseasca sa-si faca cunoscute produsele si sa gaseasca posibilitati de export.
Ministrul a explicat ca, pana anul trecut, Romania a avut reprezentant economic doar la Ambasada Romaniei la Moscova. In prezent, exista birouri ale consilierului economic si la Consulatul General al Romaniei de la Sankt-Petersburg, pentru zona de Nord-Vest a Rusiei, si la Consulatul General al Romaniei de la Rostov, pe Don, pentru zona din Sud.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.