O persoana care apare in presa cu probleme financiare sau legale poate gasi usa bancii inchisa.

Bancile isi fac propriile liste cu date despre clienti. Paralel cu informatiile care provin de la Biroul de credit, bancherii aduna date din diverse surse, inclusiv materiale de presa.

"Bancile comerciale au propriile baze de date despre clienti si, probabil, tin liste negre, astfel incit sa nu crediteze persoanele sau firmele cu grad ridicat de risc", a declarat ieri Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). Aceasta practica nu este utilizata doar in Romania, ci in toata lumea.

"Este o evidenta faptul ca bancile trebuie sa aiba informatii despre istoricul de credit al fiecarui client. Acest lucru se intimpla in toata lumea", ne-a spus Bogdan Baltazar, membru in Consiliul de Administratie al BRD. In situatia in care bancile aduna informatii negative despre un anumit client, acestuia i se poate refuza creditarea chiar daca nu se afla in baza de date a Biroului de credit. "Nu este normal ca atunci cind o banca afla ca un delincvent este pe cale de a fi condamnat sa nu si-l doreasca drept client?", spune Ghetea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.