In cursul zilei de astazi, in centrul Bucurestiului, Forumul Civic Romanesc (FCR) si sindicatul taranimii "Propact" vor organiza un miting si un mars de protest pentru a le face actualilor guvernanti o ultima "cantare". FCR va da in judecata statul roman la Strasbourg, pentru ca toti fostii proprietari de terenuri si de imobile confiscate abuziv de catre comunisti sa-si reintre in drepturi.

Piata Universitatii a fost aleasa ca punct central al protestului de astazi. Fostii proprietari deposedati abuziv de comunisti si care nu si-au reintrat in drepturi nici la 15 ani dupa Revolutie vor participa la marsuri si mitinguri de protest. "La ora 10.00, ne vom aduna in Piata Universitatii, la fantana din spatele Institutului de Arhitectura, unde vom organiza un miting pana la ora 11.30. Apoi vom merge intr-un mars de protest spre Piata Unirii si inapoi pana la Piata Romana. La amiaza vom reveni la Universitate, unde vom continua mitingul pentru inca o ora, facandu-le, astfel, guvernantilor actuali o ultima de multumire pentru modul in care ne-au tratat in acesti patru ani", a declarat presedintele FCR si al Propact, ing. Adrian Iurascu.

Improprietariti doar in statistici

Reprezentantii Forumului sustin ca in acest moment statul roman mai are de retrocedat bunuri imobile si terenuri in valoare de 50 miliarde de dolari. Terenurile pe care fostii proprietari nu si le-au primit inapoi insumeaza trei milioane de hectare. De asemenea, reprezentantii FCR sustin ca s-au depus cereri de retrocedare pentru 210.000 de imobile nationalizate, dintre care au fost retrocedate doar 16.000. "Pentru ca oamenii pe care noi ii reprezentam s-au saturat de procese, noi, Forumul, vrem sa dam in judecata statul roman intr-o instanta europeana, la Strasbourg, de pilda. Chiar saptamana viitoare vom da o forma finala cererilor noastre, care vor avea ca punct central respectarea dreptului de proprietate", a mai adaugat Iurascu.

Presedintele FCR a mai precizat ca statisticile cu privire la proprietatile retrocedate pe care guvernul le da publicitatii sunt "umflate".

"Guvernul sustine ca s-au retrocedat peste 95% din suprafetele de padure, alte 97% din suprafetele cu terenuri agricole, precum si 35% din casele nationalizate. Realiatatea este insa departe: dupa calculele noastre au fost retrocedate doar 31% din paduri, 50% din terenurile agricole si 10% din casele nationalizate", sustine Iurascu.

Ca urmare a acestei situatii, reprezentantii Forumului au solicitat Comisiei Europene sa suspende, pe o durata de trei luni, negocierile de aderare a Romaniei. Iurascu sustine ca Adrian Severin a acuzat Forumul, la momentul respectiv, de faptul ca cere inarzierea aderarii Romaniei la Uniunea Europena.

"Pentru aceasta calomnie il vom da in judecata pe domnul Adrian Severin si vom cere despagubiri importante pe care le vom imparti fostilor proprietari abuziv deposedati si care nu si-au recuperat, nici pana astazi, proprietatile", a incheiat Iurascu.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.