Isarescu: Putem intra in zona euro inainte de 2014 "Pentru aceasta este foarte important ce se va intampla in urmatorii trei ani, pana in 2010, care ar trebui sa fie o perioada de consolidare, prin care sa se faca si ajustarile de preturi administrate care nu ar trebui sa fie amanate", a mai spus Isarescu citat de NewsIn.

De asemenea, e important sa vedem si impactul efectului Balassa-Samuelson, care este foarte greu de anticipat in acest moment. Un alt element important este formarea pietei de capitaluri pe termen lung cu care suntem foarte intarziati. Toate acestea ar trebui sa se faca in conditiile stabilitati cursului de schimb. De asemenea, trebuie sa terminam si cu reformele structurale, cu reforma pensiilor, trebuie construite infrastructuri, a mai spus guvernatorul BNR.

Efectul Balassa-Samuelson exprima tendinta din tarile cu productivitate mai mare in sectorul bunurilor comercializabile comparativ cu sectorul bunurilor necomercializabile de a inregistra niveluri mai ridicate ale inflatiei si apreciere reala a monedei nationale.