Luna martie a reprezentat pentru Bursa de Valori Bucuresti, o perioada de liniste. Este timpul in care jucatorii de pe piata de capital asteapta din partea companiilor listate la bursa convocatoarele AGA, respectiv situatia financiara pe anul trecut.

Ani de zile, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suferit la capitolul lichiditate. Acest indicator (valoarea tranzactiilor, respectiv cumpararile si vinzarile de actiuni dintr-o zi) a reprezentat mult timp pentru investitorii straini o bariera in prezenta lor pe piata de capital din Romania. Pentru ca nici un investitor serios nu investeste in actiunile unor companii listate la bursa, care sufera la capitolul lichiditate.

Valoarea tranzactiilor a crescut in 2005

Daca in anii trecuti valoarea tranzactiilor intr-o zi, la Bursa de Valori Bucuresti, ajungea la 2-3 milioane de euro, incepind cu 2004 volumul tranzactiilor a crescut neincetat, ajungind ca din 2005 sa fie de 10-20 milioane de euro (au fost zile in care s-a ajuns chiar la 1.000 miliarde lei pe zi). Totusi, cind toti jucatorii se asteptau ca lichiditatea sa creasca, aceasta a scazut subit, intorcindu-se la anii in care nimeni nu parea interesat de bursa. "Volumul mic al tranzactiilor din ultimul timp are la baza perioada de crestere de 60-80% de la inceputul acestui an. Dupa o asemenea crestere urmeaza automat o perioada de tatonare din partea jucatorilor care asteapta sa vada trendul pietei", spune despre bursa Emil Ogica, vicepresedintele firmei de consultanta financiara KTD Invest.

Martie - luna linistii

"In general luna martie a fost o luna linistita pe piata de capital. Asta deoarece, in aceasta perioada, companiile listate la bursa anunta jucatorii despre Adunarea Generala a Actionarilor, prezinta situatia financiara a societatii pe anul trecut, precum si proiectele lor de viitor. De asemenea, actionarii sint anuntati cu privire la valoarea dividendelor care se acorda de catre societati", spune Emil Ogica.

Potrivit acestuia, dupa ce primesc aceste date si in functie de ce contin ele, jucatorii isi pun la punct strategia pentru perioada urmatoare." Unii vor dori, prin prisma datelor financiare pe care le primesc de la companii, sa vinda actiuni anumitor firme si sa cumpere de la altele cu potential de crestere. Altii isi vor pastra portofoliul de actiuni sperind la noi cresteri. Toti jucatorii isi fac un plan in aceasta perioada, pentru a-si putea inmulti in continuare banii", mai spune Ogica, explicind in acest fel lipsa jucatorilor de pe piata de capital.

Rompetrol Rafinare, cea mai lichida companie

Cea mai buna companie, din punct de vedere al lichiditatii, a fost Rompetrol Rafinare Constanta, care in perioada 1-11 martie a detinut 31,8% din volumul tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (valoarea totala a fost de 667.061.121.110 lei). Ceea ce inseamna vinzari si cumparari, intr-o singura sedinta, mai mari de doua milioane de dolari. Urmeaza, in ordine, "Banca Transilvania" cu o cota pe piata lichiditatii de 14,0% (302.536.568.700 lei), SIF Oltenia cu 8,9% (193.394.337.400 lei), Imact Bucuresti cu 5,9% (127.668.701.050 lei) respectiv SIF Moldova cu 5,6% (122.878.141.600 lei). La polul opus, avem companiile cu o lichiditate slaba.

Cea mai ilichida (slaba lichiditate) actiune a fost Otelinox Tirgoviste, cu tranzactii in perioada 1-11 martie 2005 de doar 5,5 milioane de lei, Carbochim Cluj-Napoca, cu 8,9 milioane de lei, Cost Tirgoviste cu 12,15 milioane de lei, Agras, cu tranzactii de 44 milioane de lei si Mefin Sinaia, cu 48,40 milioane de lei.

Nici cumparatori, nici vinzatori

In general, lichiditatea slaba din ultima saptamina are la baza randamentul bun al actiunilor din 2005. La acest moment, nimeni nu vrea sa vinda fara a sti situatiile financiare ale companiilor. Astfel ca la bursa nu exista in aceste zile nici cumparatori, dar mai ales nici vinzatori. Se pare ca si in viitoarele doua-trei saptamini bursa va mai suferi la acest capitol.

Brokerii recomanda celor care joaca la bursa sa ia in calcul, atunci cind doresc sa cumpere actiuni la o anumita societate, si acest indicator. Altfel, va puteti trezi ca ati cumparat o actiune pe care cu greu o mai puteti vinde. Stau foarte bine la capitolul lichiditate societatile din sectorul petrolier, cele bancare precum si societatile de investitii financiare.

Bursa a crescut cu 40% in 2005

De la inceputul anului, indicele bursier BET a crescut cu 40,01% in timp ce indicele societatilor de investitii financiare BET-FI s-a majorat cu 59,12%. Randamentul destul de bun al bursei din acest an este putin umbrit de pierderea suferita de unele actiuni de pe piata de capital in luna martie. De fapt indicele BET a scazut in martie (perioada 1.03-11.03.2005) cu 1,83%, iar BET-FI cu 13,58%.

De la inceputul acestui an cel mai bun randament l-au avut actiunile firmei Artrom Slatina cu 107,32%, urmat de Sinteza Oradea cu 91,30%, Oltchim Ramnicu Vilcea cu 77,73%, Chimopar Bucuresti cu 72,68% respectiv MJM Maillis Romania cu 70,00%. Pierderi serioase au suferit actiunile companiei Rafinaria Astra cu 24,33%, Rolast Pitesti cu 21,35%, Sofert Bacau cu 21,00%, Azomures cu 12,40% respectiv Agras cu 11,11%.

In perioada imediat urmatoare Razvan Pasol, directorul SSIF Intercapital Invest, crede ca bursa va continua sa creasca, dar incet. "O crestere puternica la bursa mai este posibil o data cu listarea pe piata de capital a companiilor de utilitati anuntate de guvern prin programul 'O piata puternica>>", mai spune seful Intercapital Invest.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.