Banca Nationala a Romaniei (BNR) intarzie cu aprobarea normelor interne de creditare ale bancilor si creeaza astfel discriminari, au spus bancherii prezenti la Forumul Financiar Sud-Est European.

Revolta bancherilor impotriva BNR "BNR, ca supraveghetor, nu ar trebuie niciodata sa distorsioneze competitia dintre banci", a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

Andreas Maragkoudakis, vicepresedintele Bancii Romanesti, a aratat ca distanta in timp intre momentul cand o banca sau alta obtine validarea normelor de catre BNR este discrimanatorie pentru bancile care obtin avizul mai tarziu. Maragkoudakis a spus ca banca centrala, in deciziile sale, ia in considerare situatiile financiare ale bancilor, strategiile lor precum si alte elemente, insa " daca la sfarsitul zilei, de exemplu, Bancpost va avea regulile mai flexibile de creditare decat Banca Romaneasca, vor fi in avantaj si consider ca este inacceptabil", a spus, citat de NewsIn, Maragkoudakis. "Consideram ca toti trebuie sa avem aceleasi oportunitati", a adaugat el.

Mai mult, exista pericolul ca normele care trebuie validate de banca centrala sa introduca elemente noi de discriminare, a spus presedintele Bancpost, Mihai Bogza. "Sucursalele bancilor straine din Romania nu vor fi afectate, pentru ca lucreaza dupa regulile bancii-mama", a explicat Bogza.

Presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, a mentionat ca toate bancile ar trebui sa aiba aceleasi sanse. "Reglementarile BNR ar trebui sa fie clare si obiective", a spus Schreiner.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.