In sedinta din 12 martie 2005, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat evolutiile recente din economia reala si din sectorul financiar si monetar, precum si perspectivele acestora pentru anul in curs. In mod deosebit au fost abordate evolutiile legate de ultimele etape de liberalizare a contului de capital si implicatiile acestora asupra situatiei macroeconomice in general si asupra pietei financiare romanesti in special.

Analiza a reliefat cu deosebire consolidarea procesului de dezinflatie. Cresterea preturilor in luna februarie a fost de 0,6 la suta, ceea ce mentine rata cumulata a inflatiei pe 12 luni sub 9 la suta. Efectele remanente ale majorarii deficitului bugetar in lunile noiembrie si decembrie 2004, cresterea accentuata a veniturilor disponibile ale salariatilor si societatilor comerciale in ultimele luni, precum si tendinta de scadere nominala a dobanzilor la depozite bancare au fost compensate de performanta buna a bugetului consolidat in primele luni ale anului, de cresterea productiei, a productivitatii muncii, precum si de tendinta de apreciere a cursului valutar.

In aceste conditii, desi majorarea preturilor la energie si cresterea accizelor pentru alinierea la standardele Uniunii Europene vor avea un impact temporar negativ asupra preturilor la consumator, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale apreciaza ca tinta pentru inflatie, de 7 la suta in 2005, este realista in conditiile mentinerii unui mix de politici economice adecvat si ale indeplinirii obiectivelor asumate prin calendarul aderarii la Uniunea Europeana.

In acest context, in urma consultarilor tehnice cu reprezentantii Comisiei Europene, care au avut loc la Bruxelles, pe 10 martie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a definit continutul masurilor de salvgardare ce pot fi impuse in cadrul procesului de finalizare a liberalizarii progresive a tranzactiilor de capital, acestea urmand a fi transpuse in reglementari ale BNR. Masurile de salvgardare ar putea fi activate in situatia aparitiei unor fluxuri excesive de capital pe termen scurt, daca magnitudinea lor ar genera dezechilibre ale balantei de plati sau ar conduce la perturbari severe ale politicii monetare si de curs, reflectate in special in variatii substantiale ale lichiditatii interne.

Analiza evolutiilor recente de pe piata bancara a reliefat o tendinta de scadere a randamentelor oferite la licitatiile BNR de atragere a excesului de lichiditate in lei. Aceasta tendinta se justifica in masura in care piata bancara valideaza evolutia inflatiei interne si se pozitioneaza pe paliere consistente cu etapa urmatoare a liberalizarii tranzactiilor de capital.

Totusi, avand in vedere necesitatea mentinerii consistentei intre politica monetara antiinflationista si liberalizarea tranzactiilor de capital, Consiliul de Administratie a decis sa pastreze o abordare prudenta in reducerea ratei dobanzii de politica monetara, pe care a stabilit-o la 14,5 la suta, urmand ca apropierea dintre dobanda de politica monetara si cea validata de piata sa se produca treptat, pe masura ce procesul de dezinflatie si mix-ul de politici economice adoptate de autoritati vor ajunge la obiectivele stabilite.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.