Creditele de consum vor ramane, pe termen mediu, principala forma de finantare a populatiei, dar pe termen lung cererea se va orienta in special catre imprumuturile imobiliare, a declarat prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.

"Pe termen lung, se va produce o repliere a cererii catre creditele imobiliare. Piata creditelor de consum va ajunge aproape de saturatie", a afirmat Georgescu.

Prim-viceguvernatorul BNR a aratat ca principalii factori care vor determina aceasta evolutie sunt cresterea veniturilor, a ofertei de bunuri imobiliare, dinamizarea creditelor ipotecare, eliminarea constrangerilor de natura prudentiala si administrativa, precum si imbunatatirea standardului de viata. "Trebuie sa mentinem stabilitatea financiara si sa avem un echilibru extern sustenabil. In alte conditii, pot exista derapaje care influenteaza situatia debitorilor si, prin contaminare, a institutiilor financiar nebancare si a imprumutatorilor lor", a adaugat Georgescu.

Potrivit datelor BNR, intermedierea financiara a crescut accelerat in ultimii ani, de la 9,3% in 2000 la 27,2% la sfarsitul anului trecut.

Totodata, acesta a mai anuntat ca in momentul de fata numarul bancilor care au depus setul noilor norme de creditare la BNR se ridica la 18 din cele 29 de institutii eligibile. "Deocamdata, aceste institutii de credit au de indeplinit anumite conditii, iar documentele sunt la analiza", a afirmat Georgescu. In Romania opereaza 38 de banci, dintre care sapte sunt sucursale ale unor institutii straine de credit, iar doua sunt banci pentru locuinte si sunt supuse altor reglementari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.