Asiguratorul plateste datoria partenerului de afaceri

Economia Romaniei pare a fi dependenta de buna functionalitate a companiilor. Daca firmele ar functiona bine, cu siguranta si economia tarii noastre ar urma o cale mai buna, iar acest lucru se poate intampla doar conditionat de un bun management al riscului asumat de fiecare companie in parte. In acest scop, una dintre cele mai eficiente solutii de management al riscului s-a dovedit a fi asigurarea creditului comercial.

Astfel, contractul de asigurare a creditului comercial protejeaza furnizorul impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau de incapacitatea de plata a unui client. Acest produs, oarecum nou pe piata romaneasca a afacerilor, presupune securizarea incasarilor viitoare, atunci cand plata bunurilor livrate sau a serviciilor prestate se realizeaza la un anumit termen.

Riscul de neincasare la termen al creantelor comerciale este transferat catre asigurator, care se obliga sa despagubeasca firma asigurata in cazul in care partenerul de afaceri refuza sa efectueze plata la scadenta, din diverse motive. "Asigurarea de credit are rolul de a ajuta la stabilizarea fluxului de numerar al unei companii. Potrivit unui studiu, 18% din companii intra in faliment din cauza unor creante neachitate si a intrarii in incapacitate de plata a unor parteneri de afaceri", a declarat Cristian Ionescu, directorul general al Coface Romania.

Vanzarile catre stat nu sunt asigurate

Pe langa protectia impotriva creantelor neincasate, o asigurare a creditelor comerciale aduce multe alte beneficii. Printre acestea se numara protectia fluxului de numerar, usurinta in obtinerea de credite bancare prin posibilitatea cesionarii politei de asigurare catre banca finantatoare, asistenta in acordarea de credite comerciale, cat si in recuperarea debitelor restante si nu in ultimul rand stabilitatea afacerii.

Sunt excluse de la asigurare cazurile aflate in instanta, pentru care nu a fost data o sentinta definitiva, vanzarile de bunuri platite in avans sau prin acreditiv irevocabil, livrarile catre companii in insolventa sau prin incalcarea prevederilor legale. Totodata, asigurarea de credit comercial nu prevede acoperirea riscului pentru vanzarile realizate catre departamente guvernamentale si autoritati locale. "La nivel international, statul este vazut ca un debitor sigur, care va plati", a precizat Ionescu.

Un serviciu relativ nou in Romania

Cu toate ca in tarile occidentale asigurarea de credit comercial este un produs cu o istorie de zeci de ani, in tara noastra serviciul este relativ nou, dar pare a fi din ce in ce mai cautat.

Unul dintre putinii, dar si noii jucatori de pe piata este Coface Romania. "Lansarea produsului a generat un deosebit interes din partea potentialilor asigurati, companiile care actioneaza pe piata romaneasca, aceasta observandu-se in principal din numarul de solicitari primite dupa lansare", ne-a declarat directorul general al companiei.

Desi compania a lansat pe piata romaneasca asigurarea de credit comercial doar cu o luna in urma, Coface Romania a semnat deja 6 polite de asigurare si se afla in diverse stadii de negociere cu un numar insemnat de companii, a sustinut directorul general al companiei. "De asemenea, Coface Romania va prelua si o parte din portofoliul de polite al celorlalte entitati Coface care au clienti asigurati in Romania", a adaugat acesta.

Clientii Coface - companii de talie mare

Clientii Coface Romania sunt reprezentati de companii de talie medie si mare, cu o suma asigurata de cel putin 5 milioane euro, ne-a spus Ionescu. Principalii asigurati sunt producatori sau distribuitori de materiale de constructii, produse IT si electrocasnice, alimentare si din domeniul bancar, a caror cifra de afaceri atinge chiar 100 milioane euro. In ceea ce priveste valoarea la care se situeaza expunerea de risc pentru asigurarile de credit comercial incheiate pana in prezent de Coface Romania, Ionescu a precizat ca: "Limite de credit aprobate pana la acest moment de echipa de underwriting locala se cifreaza deja la mai multe milioane de euro".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.