Specialistii din domeniu sunt de parere ca, incepand din primavara acestui an, preturile materialelor de constructii ar putea creste, in medie, cu 10%, din cauza majorarii tarifelor la energia electrica si la gazele naturale.

Totusi, producatorii de materiale de constructii ne linistesc, mentionand ca, cel putin in prima parte a primaverii, preturile nu se vor modifica semnificativ, la caramizi si BCA existand inca stocuri produse anul trecut.

CRESTERI IN ETAPE

Conform specialistilor, majorarea preturilor depinde de ponderile pe care energia electrica si gazele le au in costul total de productie. "Spre exemplu, la productia armaturilor, a cimentului si a betonului ponderea este mai mare, spre deosebire de produsele din lemn, unde cuantumul este mai redus", spune Liviu Daschievici, specialist in domeniul constructiilor, citat de revista Capital. Conform calendarului convenit cu FMI, pretul la gazele naturale va creste, la 1 aprilie 2005, la 95 de dolari/mia de metri cubi, respectiv la 105 dolari/mia de metri cubi, la 1 iulie 2005, si la 110 dolari/mia de metri cubi, la 1 octombrie 2005 (o crestere totala de peste 20% fata de nivelul actual).

De asemenea, se va majora si tariful la electricitate, cu 2,5%-5%, iar incepand cu 1 iulie 2005, energia electrica si gazele naturale vor intra in regim de accizare, adica vor deveni produse de lux. Drept urmare, termopanele s-ar putea scumpi cu cel putin 10%, iar caramizile si betoanele, cu minimum 6%, ceea ce ar putea scumpi metrul patrat construit cu 5-10%.

CONSUMURI SI COSTURI

Potrivit specialistilor din constructii, pentru un metru patrat de constructie se folosesc, in medie, cam 0,4 metri cubi (mc) caramida, circa 0,25 mc beton si aproximativ 25 kg armatura.

Astfel, pentru o casa de 100 de metri patrati din zidarie portanta si plansee din beton armat sunt necesari 40 mc de caramizi, circa 20-25 mc de betoane si 2.500 de kilograme de armatura. Cat priveste preturile actuale, acestea sunt, in medie, pentru betoane - de doua milioane lei (200 lei noi) pe metrul cub, pentru fier beton - de aproximativ 22.000 lei (2,20 lei noi) pe kilogram, iar pentru caramida porotherm, de aproape 3 milioane lei pe metrul cub.
Un calcul simplu arata ca, pentru a achizitiona caramizile, betonul si armatura necesare construirii unei case de 100 metri patrati aveti nevoie de minimum 225 milioane lei acum, respectiv 250 milioane lei dupa scumpire.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.