Perioada de seceta prin care Romania trece deja va avea efecte negative in plan macroeconomic, reducerea PIB-ului, si scumpirea cerealelor si a carnii de porc fiind probabile

Seceta reduce PIB-ul Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ca daca previziunile privind seceta se adeveresc, agricultura isi va reduce aportul la PIB si vor exista presiuni asupra bugetului pentru sprijinirea sistemului de irigatii. "Prognozele nu sunt favorabile si daca se adeveresc, efectele asupra agriculturii vor fi dureroase. Agricultura isi va reduce aportul la PIB si, de asemenea, e posibil sa creasca importul de furaje pentru animale si sa creasca deficitul comercial", a spus citat de NewsIn, Decebal Traian Remes.

Acesta a precizat ca vor exista presiuni asupra bugetului, fie pentru sprijinul acordat sistemului de irigatii, fie pentru despagubiri pentru suprafetele calamitate. "Daca volumul despagubirilor este mare, este greu de crezut ca vom primi o suplimentare de la buget pentru alte probleme pe care le avem in minister. Ar fi dureros sa retraiesc ce am trait in 1999-2000 la Finante, cand, din cauza secetei, agricultura mi-a adus ceva procente in minus in PIB, in fiecare an", a spus ministrul agriculturii.

Potrivit lui Remes, in Romania exista o suprafata irigabila amenajata de 717.000 de hectare din care s-au contractat 357.000 de hectare si sunt irigate in prezent 35.000 de hectare. "Subliniez, in zonele unde se putea iriga si totusi nu s-a irigat nu voi acorda despagubiri. Refuzul de a apela la irigatii il voi trata cu refuzul de a plati despagubiri. in concluzie, nu voi declara calamitate indiferent de suprafata afectata, in zonele unde se putea iriga si oamenii au refuzat sa irige din diferite motive", a spus ministrul.

Pretul painii ar putea creste

Preturile cerealelor ar putea creste din cauza secetei cu care se confrunta Romania in acest an, fiind posibila chiar o suplimentare a necesarului de cereale cu produse din import, a declarat citat de NewsIn, directorul general al Agricover, Robert Arsene. "in conditiile secetei din acest an, ne-am putea confrunta cu nevoia suplimentarii necesarului de cereale cu produse din import, mai ales in cazul graului", a precizat Arsene.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.