Moneda nationala s-a apreciat, de la inceputul anului, cu peste 2% fata de euro

Leul romanesc a reusit sa incheie saptamana la nivelul maxim inregistrat in ultimii patru ani si jumatate, comparativ cu moneda unica europeana. Ieri, Banca Nationala a raportat un curs de schimb de 3,2863 lei/euro.

Numai de la inceputul anului, leul romanesc s-a intarit cu peste doua procente comparativ cu moneda unica europeana. Iar fata de dolar, leul a castigat aproape patru procente. Comparativ cu alte valute din regiune, leul se plaseaza printre cele mai puternice monede central si est-europene. Spre exemplu, zlotul polonez s-a apreciat, in aceeasi perioada, cu circa 2,6% fata de euro, iar forintul maghiar a castigat circa 1,8%. in schimb, coroana ceheasca s-a depreciat cu circa 2,7% comparativ cu euro.

Explicatia acestei evolutii a monedei nationale tine atat de conditiile din plan intern, cat si de cele din regiunea Europei Centrale. Astfel, lipsa de lichiditate din piata monetara sustine aprecierea leului, cel putin pe termen imediat. Din aceasta cauza, bancile comerciale sunt nevoite ori sa se imprumute la dobanzi ridicate de la alte institutii de credit (la sfarsitul saptamanii trecute, dobanzile la creditele interbancare erau de peste 13%), ori sa vanda o parte din valuta pe care o detin pentru a cumpara lei.

Pe de alta parte, o presiune suplimentara pentru aprecierea monedei nationale vine din partea valutelor din regiune. Astfel, tendinta de intarire a zlotului polonez sau a forintului maghiar atrage fondurile straine care au o politica de investitii la nivelul mai multor tari. in plus, capitalurile straine mizeaza si pe castigul potential pe care il au economiile din Europa Centrala si de Est pe termen lung.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.