Vinzarile de euro au fost blocate, ieri, la casele de schimb valutar din Capitala, potrivit Realitatea TV. Din cauza cotatiei foarte scazute (3,2841 lei pentru un euro), patronii refuza sa mai vinda. Acestia cumpara, in schimb, cantitati masive de euro in speranta ca vor revinde la un curs mult mai ridicat, in perioada urmatoare. Cine doreste sa schimbe lei in valuta se poate adresa insa bancilor comerciale.

Aceasta reactie a caselor de schimb a venit dupa ce joi euro a atins o cota de alarma pentru economia nationala. Astfel, moneda europeana a inregistrat joi cea mai scazuta valoare din ultimii patru ani si jumatate, respectiv 3,28 lei. Daca aceasta tendinta se va mentine, specialistii estimeaza ca importurile vor creste in defavoarea exporturilor. "S-a ajuns la o foame de lei, in conditiile in care depunerile populatiei sint relativ stagnante sau intr-o usoara crestere. Exista o foame de credite, exista o foame de fonduri", a subliniat consultantul financiar Radu Baltazar.

Potrivit analistilor, cei mai cistigati de pe urma evolutiei cursului de schimb sint importatorii si cei care fac plati in euro, iar cel mai mult sufera exportatorii care au de onorat contracte incheiate la un curs al monedei europene de 3,5 lei. Acestia mai subliniaza ca, pina la sfirsitul anului tendinta este de apreciere a leului, astfel incit, pe termen scurt, ne-am putea confrunta cu o serie de urcusuri si coborisuri. BNR nu a mai intervenit pe piata valutara de mai bine de doi ani.