MOL plc (Ungaria) a cumparat actiunile Shell Romania SRL, detinute de Royal Dutch Shell, care si-a pastrat pachetul detinut la Shell Gas Romania SA, unde este co-actionar cu Petrom. In urma tranzactiei, evaluata de analisti la circa 70 de milioane de dolari, o retea de 59 de benzinarii va trece in proprietatea MOL, care va ajunge astfel la 130 de statii, dintre care 23 au fost cumparate anterior tot de la Shell.

O data cu achizitia actiunilor Shell Romania, MOL a cumparat si afacerea de distributie a lubrifiantilor si a carburantilor pentru aviatie. Oficialii unguri au tinut sa-si asigure noii clienti ca vor continua sa beneficieze de programele initiate de Shell, inclusiv pe cele de carduri.


EXPANSIUNE. Grupul ungar se repozitioneaza astfel pe piata sud-est europeana in urma pierderii competitiei pentru achizitia Petrom, in favoarea concurentului sau principal, OMV. In Romania, MOL ocupa locul doi in termeni de volum de produse petroliere vandute si locul patru ca dimensiune a retelei, dupa Petrom – OMV, Lukoil si Rometrol, potrivit lui György Mosonyi, directorul executiv al grupului. "In urma achizitiei, detinem intre 11,5% si 12% din vanzari", precizeaza oficialul ungur.

"Avem in continuare apetit pentru achizitii si dezvoltare", a declarat Slavomir Jankovic, conducatorul diviziei "Regiunea SUD" a grupului, care include Austria, Romania si tarile spatiului ex-iugoslav. Romania este interesanta nu numai ca dimensiune a pietei, dar si ca perspectiva a cresterii preturilor carburantilor. "Deocamdata preturile sunt artificiale, dar vor creste la nivel european, o data cu finalizarea privatizarii Petrom", a spus Karoly Robak, directorul MOL Romania.