Statul roman a acordat timp de patru ani, intre 2000 si 2003, ajutoare de stat de aproape 7,3 miliarde euro, se arata in raportul intocmit de Consiliul Concurentei. Cea mai mare parte a sumei a fost pompata in industria prelucratoare (2,85 miliarde euro) si in sectorul transporturilor (1,357 miliarde euro). De un consistent sprijin financiar din partea statului au beneficiat agricultura (0,829 miliarde euro) si industria carbunelui (0,437 miliarde euro).

Distributia pe ani a celor 7,3 miliarde euro cheltuite din bugetul statului roman in diverse domenii economice scoate la lumina pretul real platit pentru o serie de privatizari considerate ca fiind "de succes" de catre fosta guvernare. Mai precis, peste o treime din ajutoarele de stat acordate in Romania in ultimii patru ani (adica 2,677 miliarde euro) a plecat de la buget in cursul anului 2001, atunci cand s-a realizat valul de privatizari. In acel an, un procent enorm de 6% din PIB-ul Romaniei (o data si jumatate cat a primit invatamantul de la buget) a fost aruncat in ajutoare de stat.

"Varful de marime al ajutorului a fost inregistrat in anul 2001, 120,9%, fata de anul 2000, urmare a intensificarii procesului de reforma si privatizare", este explicatia seaca din raport. Altfel spus, acesta a fost pretul platit de toti romanii sub forma a tot felul de scutiri de impozite si facilitati pentru investitori acordate de generosul guvern de la Bucuresti pentru a putea bifa cateva mari succese in privatizare.

Potrivit expertilor de la Concurenta, ponderea ajutoarelor de stat acordate industriei prelucratoare in total ajutor national global este in scadere, fiind de 23,2% in 2003 fata de 30,4% in anul 2002 si 50,5% in 2001. Scaderea este datorata reducerii treptate a numarului produselor subventionate din economie", cred autorii raportului.

Pe de alta parte, ponderea ajutoarelor de stat acordate in agricultura a crescut constant, de la 5,1% in anul 2001 la 17,4% in 2003, ca urmare a subventiilor acordate in acest sector. De asemenea, a crescut ponderea ajutoarelor de stat acordate agentilor economici care opereaza in sectorul transporturilor, de la 19,1% in 2001 la 29,6% in anul 2002. Cauza cresterii a fost volumul mare al ajutoarelor acordate pentru modernizarea infrastructurii, in special pentru caile ferate. In 2003, ponderea ajutorului de stat pentru acest sector a scazut insa la 16,4%.

Relevanta pentru modul in care statul roman s-a implicat in sprijinirea economiei este formula ajutorului de stat acordat. Cea mai mare parte a ajutorului de stat a constat in renuntarea colectarii de stat a unor venituri (ponderea variind de 69,6% in 2000 la 47,2% in 2003). Renuntarea la venituri a insemnat scutiri si reduceri la plata majorarilor de intarziere (26,3% din total), scutiri si reduceri la plata taxelor vamale, precum si la plata impozitului pe profit (17,5% din total). Adica exact ce au primit investitorii din industria romaneasca pentru a fi convinsi sa cumpere marile combinate.

Potrivit raportului Consiliului Concurentei, SIDEX SA Galati, COST SA Targoviste, "Industria Sarmei" Campia Turzii, Siderurgica SA Hunedoara, CS Resita SA sunt principalii beneficiari ai ajutoarelor de stat acordate pentru restructurare in siderurgie. aAjutoarele de stat pentru Çalte sectoare sensibile concurentialÈ s-au indreptat in principal catre industria de autovehicule cu motor (autoturisme si alte autovehicule) si industria de fire si fibre sintetice. In cadrul acestei grupe, ajutoarele de stat acordate industriei de autovehicule cu motor, iar in cadrul acestora de cele acordate industriei de autoturisme au ponderea cea mai importanta. Acest lucru se datoreaza ajutoarelor de stat solicitate de privatizarea unor intreprinderi si celor post-privatizare, in vederea sustinerii unor programe de restructurare si retehnologizare intreprinse de noii proprietari.

Exemplificative in acest sens sunt ajutoarele de stat acordate pentru restructurarea firmei Dacia-Renault Pitesti, care a inceput in anul 1998", se mai arata in raport. De asemenea, pentru a fi atractive la privatizare Roman SA Brasov si Tractorul UTB SA Brasov au primit si ele importante ajutoare de stat.